Testrit Argon E-80

Argon18 is het ’tweede’ merk uit Canada. Minder bekend dan het -andere- Canadese merk Cervélo, maar zeker niet minder van kwaliteit. Argon18 heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen door de inmiddels – door hartklachten – gestopte triatleet Torbjorn Sindballe. De E-80, de E-112 en de E-114 zijn de
3 triathlonmodellen die Argon18 is het assortiment heeft. De E-80 is 1 van de best betaalbare instapmodellen triathlonfietsen van 2010. De fiets zoals wij hem hebben ontvangen is afgemonteerd met een mix van Shimano 105 / FSA onderdelen. Verder is de fiets voorzien van een Vision integrated aerobar hetgeen wil zeggen dat de basebar en de extensions uit een geheel bestaan. Het frame van de E-80 is van Triple Butted aluminium, maar de standaard geleverde voorvork is wel van carbon even als de dual position zadelpen. De zadelpen is reversible zodat er gekozen kan worden voor een triathlonpositie, maar ook voor een meer traditionele positie wanneer je bijv. in het voor- of naseizoen gewoon lekker in een groep wilt rijden en niet zo steil wilt zitten. De afwerking is mooi en de fiets is voorzien van enkele technische aerodynamische snufjes die je ook op de duurste E-114 aantreft. Zo heeft de E-80 ook de voorrem achter de vork geplaatst om deze minder in de wind te hebben zitten. Kleine details, maar alle kleine beetjes helpen. De importeur van Argon18 kan de fietsen leveren met verschillende type afmontage en wielen. Afhankelijk van je budget kun je de fiets dus upgraden naar een duurdere groep. De uitvoering zoals wij hem hebben ontvangen kost € 2000. Let’s go for a ride!

 

Wat direct opvalt aan de E-80 is zijn stabiele rijgedrag. Het meten van het front center leert ons dan ook dat de afstand van het front center vrijwel identiek is aan die van een Cervélo P3. Dat geeft maar weer eens aan dat Cervélo hiermee een trend heeft gezet die vaak gekopieerd wordt. Maar beter goed gejat dan slecht bedacht zullen ze bij Argon18 hebben gedacht. De fiets in de uitvoering zoals wij hem hebben is wat aan de zware kant mede door de gestoken wielen. Shimano RH500 zijn niet de meest lichte wielen er zijn. Het Vision stuur ligt zeer comfortabel en is makkelijk door middel van meegeleverde spacers eenvoudig hoger of lager te plaatsen. De pads kunnen maar liefst 2,5 cm in hoogte worden aangepast. De kussentjes zijn zeer comfortabel en geven veel steun.

Op wat ruwer asfalt is voelbaar dat je op een aluminium frame fietst. Het geeft allemaal net wat meer vibraties door dan dat carbon frames dat doen. Hoewel er natuurlijk ook extreem stijve minder comfortabele carbon frames bestaan. De fiets stuurt fantastisch en gaat makkelijk rechtdoor. Ook de bochten rijden soepel en de fiets is zeker een aanrader voor beginners die zich nog niet helemaal zeker voelen bij het gebruik van een triathlonstuur. Het gewicht in onze testversie zal voor de snelle prestatie gerichte OD atleet misschien een obstakel kunnen vormen, maar het zal voor de meer recreatieve atleet geen belemmering zijn. Ondanks dat de afmontage geen top of the bill is schakelt het allemaal erg prettig en licht. Shimano 105 is inmiddels zo goed dat de verschillen in souplesse van het schakelen met de duurdere groepen er wel zijn, maar niet meer zo groot als vroeger het geval was. Ultegra of Dura Ace zijn veel lichter, maar maken je portemonnee dat ook.

Opvallend zijn de gebruikte Tektro remmen. Deze zogenaamde U-design remmen hebben een formidabele remkracht. Zeer goed doseerbaar en prettig in de bediening. De E-80 wordt geleverd in dematen XS t/m L. Deze maten zeggen natuurlijk helemaal niets. Het is ook lastig om zonder een goede Bike-Fit te bepalen of je wel of niet op een Argon18 past omdat elke afzonderlijke maat gelijk staat aan wel
3 standaard maten. Bijv. de E-80 maat Large staat gelijk aan 57-60 cm. Een goede Bike-Fit zal informatie geven of de Argon18 E-80 een voor jou geschikte fiets is.

Heb je budget over dan zou je kunnen kiezen voor een betere en lichtere set wielen die het totaal gewicht van de fiets behoorlijk omlaag zal brengen. Is dat het je niet waard dan heb je voor € 2000 een buitengewoon mooi product wat veel kwaliteit uitstraalt.