Mirjam Weerd en Sonja Jaarsveld vier en vijf in IM South Africa

PORT ELISABETH (RSA) – In de zesde editie van de Ironman South Africa hebben Mirjam Weerd en Sonja Jaarsveld een mooie vierde resp. vijfde plaats behaald. Net voor hen bevond zich nog de Belgische Tine Deckers. De wedstrijd werd gewonnen door de ‘local hero’ Raynard Tissink die daarmee voor de tweede keer zijn thuiswedstrijd won, en bij de vrouwen ging de Duitse Sonja Tajsich er met het goud aan de haal, nadat zij hier vorig jaar het zilver behaalde.

De wedstrijd werd vooraf nog geplaagd door het Europese vliegverbod. Diverse atleten die niet al ruim van tevoren waren vertrokken, zagen zich de wedstrijd door een aswolk door de neus geboord. Onder de slachtoffers oud-winnaar Gerrit Schellens, maar ook Nederlands kampioen Dirk Wijnalda.

De wedstrijd opende met een enigszins onstuimige zee. In eerste instantie waren het de Zuid-Afrikaanse gebroeders Storm die de toon zetten. Oud-winnaar Stephen Bayliss kwam al als tweede uit het water, kort gevolgd door Mathias Hecht. Na de openingskilometers nam Hecht de leiding en creëerde een ruime marge. Daarachter wist Tissink inmiddels op te klimmen naar plaats vier, en eenmaal door de wissel stoomde hij verder door naar voren met een indrukwekkend looptempo. Halverwege nam hij de kop over en keek niet meer om.

Titelverdedigster Lucie Zelenkova opende het bal bij de vrouwen. Bree Wee en Caroline Steffen moesten al twee minuten toegeven op de Tsjechische. Op de fiets waren het de laatste twee die de toon zetten nadat Zelenkova onverwacht uitstapte. Gezamenlijk startten beide dames aan het lopen. Tajsich wisselde op ruim vier minuten, maar had geen moeite de koplopers op te rollen. Met de snelste marathontijd ooit bij de vrouwen in IMSA kwam ze tot op luttele seconden van het parcoursrecord van Zelenkova van vorig jaar.

Bij de heren lag ook Jerzy Kasemier lange tijd goed in koers. Hij kende de veertiende zwemtijd van de dag, kwam in twaalfde positie van de fiets maar zag daarna de man met de hamer. Hij werd op het slotonderdeel voorbijgestoken door Jason van der Burgt, die daarmee niet alleen de snelste Nederlander werd maar ook de eerste plaats meepakte in de age-group 40-44. Ook succes voor Carla van Rooijen, die eveneens in haar age-group (35-39) de eerste plaats pakte, en voor Jacques van Leewen, die tweede werd in zijn age-group 50-54.