«

Nederlandse dames sterk in Ironman South Africa

De Ironman Zuid-Africa mocht dit jaar rekenen op een behoorlijke belangstelling van Nederlandse deelnemers. Met Dirk Wijnalda, Dave Rost en Jerzy Kasemier stond de top-drie van het NK lange afstand in Almere van verleden jaar op de startlijst. Rost moest helaas in een eerder stadium afhaken vanwege een blessure. Wijnalda stond wel op het punt van vertrek toen de IJslandse aswolk roet in het eten gooide. Kasemier stond wel aan de start bij de Pro’s samen met de Nederlandse dames Miriam Weerd en Sonja Jaarsveld.

De Ironman South Africa is, na Malaysia, Nieuw-Zeeland en Australie, wederom een vroege Ironman die voor Nederlanders moeilijk voor te bereiden is vanwege klimaattechnische redenen. Zeker met de afgelopen winter met ongebruikelijk veel sneeuw op de Nederlandse wegen maakte een gedegen voorbereiding van met name het fietsonderdeel zeer uitdagend. Vele uren moesten op de Tacx doorgebracht worden om toch beslagen ten ijs te komen. Weerd en Jaarsveld vertokken zelfs weken eerder om daar nog het nodige - specifieke - werk te doen en om te wennen aan het temperatuurverschil.

De wedstrijd begon met een goed zwemonderdeel voor Weerd en Kasemier. Jaarsveld verliet het water op gepaste afstand maar is op het land - zeker na een goede winter trainen - sterk. Beide dames zijn nog niet heel ervaren in het bedwingen van de Ironman-afstand. Weerd is na haar debuut (!) op Hawaii in 2008, een zesde plek bij de Ironman Frankfurt en een start in Almere (uitgevallen tijdens de marathon) bezig aan haar vierde Ironman. Voor Jaarsveld was het pas haar tweede Ironman-afstand naar haar succesvolle debuut in de Challenge Barcelona vorig jaar.

Kasemier wist tijdens het fietsen zich te handhaven met een twaalfde plek in de fiets/loop maar kreeg het tijdens de marathon lastiger. Na de triathlon Almere in 2007, de Ironman Florida 2007, Ironman Oostenrijk 2009 en het NK in Almere was dit zijn vijfde finish tijdens een Ironman.
Jaarsveld was tijdens het fietsen circa drie minuten ingelopen op Weerd en tijdens de marathon wist Weerd haar voorsprong weer met een kleine minuut te vergroten. Uiteindelijk finishte Weerd als vierde, gevolgd door Jaarsveld op een vijfde plaats.

Ereplaatsen waren er voor age-groupers Carla van Rooijen (eerste 35-39) Jason van der Burgt (eerste 40-44) en Jacques van Leeuwen (tweede 50-54). Met het Nederlandse wedstrijdseizoen voor de deur kunnen deze age-group atleten zich al gaan opmaken voor deelname aan de Ironman op Hawaii op 9 oktober later dit jaar mits ze ook gebruik gaan maken van hun slot.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.