ITU doet zonnebril in de ban

VANCOUVER (CAN) – De Technical Committee van de ITU heeft onlangs een voorstel ingediend om het dragen van zonnebrillen in wedstrijden volledig te verbieden. Het ITU-bestuur heeft dit voorstel inmiddels overgenomen en met het oog op de start van de World Championshops Series 2010 over twee weken besloten de nieuwe regel meteen te laten ingaan voor alle komende World Cup en World Championships wedstrijden. In 2011 worden deze regels algemeen van kracht, en zullen dan dus gelden voor alle wedstrijden die wereldwijd direct of indirect (via de nationale bonden) onder de ITU-vlag gehouden worden. De nieuwe regels zullen morgen van kracht worden zodra ze op de ITU-site gepubliceerd zijn.

De ITU volgt met deze maatregel de internationale wielerunie UCI, die kort geleden een gelijksoortige stap heeft gezet. In de officiële verklaring van de UCI staat te lezen dat ze hier toe gekomen zijn om het imago van de sport op te vijzelen en er zo voor te zorgen dat hun boegbeelden – de wielerprofs – weer letterlijk een menselijk gezicht krijgen. Renners zijn door de helm en zonnebril vaak nauwelijks meer herkenbaar, en aangezien men uit veiligheidsoverwegingen vast wil houden aan het dragen van de helm, moet de zonnebril het nu ontgelden.

Omdat de ITU zich in haar reglementen al sterk conformeert aan die van de UCI ten aanzien van materiaal, volgt zij ook deze nieuwe regel. Volgens de ITU passen deze regels ook prima in de lijn die zij al hadden ingezet bij de reglementering van toegestane triathlonkleding. Fotojournalisten hebben al verheugd gereageerd op dit nieuwe beleid. “Alle drama en emotie in een foto gaan verloren als je de ogen van een atleet niet kan zien. Wat dat betreft zijn zonnebrillen in de wieler- en triathlonsport een crime”, aldus sportfotograaf Graham Watson.

De nieuwe maatregel kan niet overal op steun rekenen. Bedrijven als Oakley hebben inmiddels furieus gereageerd en dreigen UCI en ITU met juridische stappen. Een bron binnen van de Italiaanse fabrikant van helmen en fietsaccessoires Giro stelde dat hun hele marketingcampagne voor zonnebrillen is gericht op sporten als de wielersport, en dat een maatregel als deze dus hard aankomt. “Maar”, zo werd gesteld, “zo’n belachelijke move hadden we misschien wel kunnen zien aankomen, gelet op de ervaringen rond de Spinaci-opzetstuurtjes. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.”

De World Triathlon Corporation, onder wiens verantwoordelijkheid alle Ironman-wedstrijden vallen, heeft inmiddels laten weten dat zij “niet meedoen met deze mallotige regelneukerij” en zonnebrillen gewoon blijven toestaan. Ook alle wedstrijden onder de Challenge- en XTERRA-vlag zullen naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe ITU-regel niet volgen.

UPDATE 8 april:
De stelling dat de ITU soms idiote zaken reglementeert (en soms ook: zaken idioot reglementeert), hoeven we waarschijnlijk niet te beargumenteren. Maar dit zou wel een erg ver doorgeslagen zaak zijn. Gelukkig is het niet waar. Of moeten we zeggen: nog niet? In ieder geval was het voor nu dus één april.

Bronnen / Links:
International Triathlon Union
Rules section bij de Union Cycliste Internationale