Simon Whitfield slaat weer toe in Des Moines

DES MOINES (USA) – Revanche voor Simon Whitfield, in Sydney (2000) de allereerste Olympisch kampioen triathlon. In Des Moines waar de dikste prijzenpot (200.000 dollar voor de winnaars) klaar staat, was de Canadees de snelste in de sensationele eindsprint met vier. Vallend kwamen zijn concurrenten Brad Kahlefeldt en Olympisch kampioen Beijing Jan Frodeno over de meet. Whitfield had daarmee zijn revanche op de Spelen, waar hij in een kopgroep met dezelfde triatleten nog het onderspit moest delven voor Frodeno. Met zes man binnen tien seconden kende de Amerikaanse race de spannendste ontknoping aller tijden.

Foto: De herenfinish in Des Moines (foto: Delly Carr/triathlon.org)

Bij de vrouwen was dat niet het geval. Daar was Emma Moffatt op alle onderdelen superieur aan de rest. Haar landgenote, Olympisch kampioene Emma Snowsill eindigde op bijna anderhalve minuut als tweede. Snowsill kwam na het zwemmen in de achtervolgende groep terecht, en Moffatt profiteerde daarvan door haar kopgroep van acht maximaal de sporen te geven. Lisa Mensink werd net als vorige week in de ITU-race in Canada drieëntwintigste.

 UITSLAGEN TRIATHLON DES MOINES (USA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Simon Whitfield CAN 1.49.43
2 Brad Kahlefeldt AUS 1.49.44
3 Jan Frodeno GER 1.49.44
4 Kris Gemmell NZL 1.49.44
5 Jarrod Shoemaker USA 1.49.47
6 Javier Gomez ESP 1.49.51
VROUWEN ----------------------------
1 Emma Moffatt AUS 1.59.45
2 Emma Snowsill AUS 2.01.18
3 Lauren Groves CAN 2.01.31

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst