Oud-Gastel kent nu het ‘Wim van den Broek plantsoen’

OUD GASTEL – Het plantsoen en plein waar in Oud Gastel de wissel en finish van de West-Brabant Triathlon plaats vinden, heet voortaan geen Cheltenhamstraat meer maar het Wim van den Broek Plantsoen. De Gastelse speaker werd zaterdag bij de 25e uitgave van zijn evenement verrast met een eigen straatnaambordje. De 44-jarig microfonist is van meet af aan bij de Gastelse triathlon betrokken. Slechts één keer moest hij verstek laten gaan. Dat was in 1999, toen de organisatie op Madeira hem vroeg het EK te komen verslaan. Dat jaar werd hij vervangen door Ruud de Haan, die ook zaterdag acte de présence gaf in Oud Gastel en het zwemonderdeel verbaal begeleidde. Het duo speakert vanaf donderdag ook op het EK in Holten.

De triathlonorganisatie in Oud Gastel mocht bij de zilveren uitgave uit handen van NTB-voorzitter Henk van Lint ook de NTB-vlag plus oorkonde ontvangen. Een geschenk aan alle organisaties die de kwart eeuw vol maken. Aan de zilveren editie gingen veel evenementen vooraf. Er was een tridaagse met de eerste avond zwemmen, de tweede avond een fietstochtje en de slotavond wandelen en bloemenhulde. Aan deze tridaagse deden tachtigplussers mee. De oudste deelnemer was 88. Op een woensdagmiddag stonden honderd kinderen uit het dorp aan de bassinrand voor een jeugdtriathlon. Er loopt een expositie over 25 jaar triathlon Oud Gastel in het heemkundig dorpsmuseum met honderden foto’s, kilometers beeldmateriaal, krantenknipsels en alle shirts, posters en verdere gadgets rondom het evenement. Ook in de Gastelse bibliotheek is een tentoonstelling van de organiserende Werkgroep Sport ‘t Veerke. Daar gaven triatleet Rob Musters en nationaal duathlonkampioen Wim Nieuwkerk aan de kinderen uitleg over hun sporten. Nieuwkerk deed dat aan de hand van een levend ganzenbord/triathlonspel. Ook daar was grote belangstelling voor.

Afgelopen dinsdag hield de NTB een clinic voor honderd triatleten uit met name de trio-teams. Zij werkten een nuttige training af onder leiding van Huub Maas, Wim Nieuwkerk, Gerbert van den Biggelaar, Erik-Simon Strijk, Frie Verstraten en Henny Rovers. Vrijdagavond schoven nog eens honderd deelnemers aan voor een gratis pasta-party. Zaterdag werden ook de triatleten gehuldigd die vaker dan 15 keer hadden meegedaan: Els de Vugt (20x), Rene van Waardenburg (18x), Kees van Nijnatten (17x), Kees van Ginderen (16x) en Pieter van Hal (16x). Dat hadden er volgens de laatste meer kunnen zijn “als Oud Gastel niet jaren geleden de 1/3e inruilde voor een kwart. Gelukkig is de afstand vandaag weer in ere hersteld.”

Bronnen / Links:
Ruud de Haan