Eerste NK’s offroad duathlon toegewezen aan Etten-Leur en Almere

ETTEN-LEUR – Het eerste NK off-road duathlon zal op zondag 31 januari 2010 gehouden worden in het Brabantse Etten-Leur. De organisatie, de West Brabantse Triathlon Vereniging, heeft deze week van het NTB-bestuur te horen gekregen dat het bid voor dit kampioenschap is gehonoreerd. Ook de organisatie voor het NK in 2011 is al bekend: in dat jaar kunnen de NK-medailles verdiend worden bij de off-road duathlon in Almere, onderdeel van het succesvolle Almeers Triathlon Circuit (ATC).

De keuze voor Etten-Leur is met name ingegeven door het feit dat deze organisatie haar sporen al ruimschoots heeft verdiend en bijzonder goed gewaardeerd wordt door alle deelnemers. In 2010 staat het evenement voor de tiende keer op het programma. Dit jaar maakte de wedstrijd voor de eerste keer deel uit van het X-Athlon Offroadcircuit. Het evenement kende de laatste jaren grote winnaars waaronder de helaas veel te vroeg overleden Belg Benny Vansteelant. Voormalig wereldkampioen Powerman Huub Maas maakt deel uit van het organisatiecomité in Etten-Leur.

Hoewel de off-road duathlon van Almere dit jaar pas voor de eerste keer op de kalender stond, heeft ook deze organisatie haar bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. Het nog jonge team van het ATC organiseert jaarlijks een circuit van in totaal zes evenementen, waaronder een triathlon over de Olympische Afstand. De deelnemersaantallen groeien hier nog ieder jaar.

De NTB besloot eind vorig jaar op verzoek van een groot aantal atleten en organisaties tot de instelling van een NK off-road duathlon. Hoewel het bestuur altijd nadrukkelijk stelt dat het aantal NK’s overzichtelijk moet blijven en daarom in de meeste gevallen pas voor een nieuwe NK discipline wordt gekozen als daar internationaal ook toe over wordt gegaan, is daar deze keer van afgeweken.

Ondanks het feit dat er internationaal gezien (nog) geen sprake is van een EK of WK off-road duathlon meent de NTB dat een NK-status bij kan dragen aan de in het nieuwe meerjarenbeleidsplan opgenomen voornemens om de offroaddiscipline extra te stimuleren. Ook het grote draagvlak onder atleten en organisaties (er worden jaarlijks circa 20 off-road duathlons georganiseerd in Nederland), het feit dat de evenementen plaatsvinden in een relatief rustige periode en de aantrekkingskracht die deze discipline heeft op sporters uit andere disciplines (aanverwante sporten), maakt de keuze gerechtvaardigd.

Bronnen / Links:
Christie Brouwer
Nederlandse Triathlon Bond
West-Brabantse Triathlonvereniging
Almeers Triathlon Circuit