Van de Nes en Van der Vegt winnen Twentse Wintertri

ENSCHEDE – [updated] – Lizette van der Vegt en Kurt van de Nes hebben de eerste editie van de Wintertriathlon Twente op hun naam geschreven. Daar waar Groningen twee weken geleden nog kon bogen op redelijk aangename omstandigheden, moest de wedstrijd rond de nieuwe IJsbaan Twente het doen met een gestage regenval en waterkou. De fiets-schaatswissel verliep voor veel deelnemers problematisch (en langdurig) als gevolg van verkleumde ledematen. Evenwel kan gesproken worden van een geslaagde eerste keer, die zeker een vervolg verdient.

Foto: Kurt van de Nes in de achtervolging (foto: Maurits Diephuis, utfoto.nl)

Bij de heren begon Erik-Jan Spijkerman de wedstrijd voortvarend. Vanaf de start vanuit het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo nam hij de leiding, en hoefde uiteindelijk slechts één deelnemende teamloper voor te laten. Martin Veenhuizen wist het gat te beperken tot een krappe minuut, Guido Gosselink (tevens mede-organisator van het evenement) volgde anderhalve minuut later. Eenmaal op de fiets wist Van de Nes, die in het eerste onderdeel ruim vijf minuten op Spijkerman moest toegeven, al enkele minuten terug te pakken. Evengoed kwam hij nog als vierde solo-deelnemer terug in de wisselzone. Met het beste onderdeel van voormalig A-rijder Spijkerman nog voor de boeg leek de aanstaande winnaar vast te staan.

Vlak naast elkaar wisselend met van koude gevoelloze vingers zaten Veenhuizen, Gosselink en Van de Nes op de bank en gingen in die volgorde het ijs op. Hier bleek dat Van de Nes de kou het beste doorstaan had en was in korte tijd Gosselink en ook Veenhuizen al voorbij. Waar niemand echter meer op gerekend had was dat Spijkerman onderkoeld op het ijs gekomen was. Zijn vier minuten voorsprong verdween onder de aanvallende impulsen van Van de Nes, die in januari al zilver won op het NK natuurijs bij de veteranen. Spijkerman kon zijn versnelling in de laatste rondes niet beantwoorden en zo gleed verrassend Van de Nes als eerste over de finishlijn.

Bij de dames had Van der Vegt geen echte tegenstand. Tijdens het lopen wist ze al een gat van zo’n zes minuten te slaan op Geke Venema, en tijdens het fietsen vergrootte ze haar voorsprong nog verder. Venema wist op de gladde ijzers nog anderhalve minuut af te snoepen van haar achterstand, maar keek nog steeds aan tegen zo’n tien minuten.

Op de sprint-afstand ging de winst naar Henk-Jan van Goor, voor Rein de Vries en junior Kevin Lek. Marike Bouwknegt was de snelste dame op die afstand.

 UITSLAGEN WINTERTRIATHLON TWENTE 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Kurt van de Nes 2:37:57 H40
 2 Erik-Jan Spijkerman 2:38:23
 3 Martin Veenhuizen 2:42:47 H40
 4 Guido Gosselink 2:47:08
 5 Henk Huitema 2:54:21
 6 Rob de Boer 2:55:14 H40
 7 Oscar de Jong 3:02:40 H40
 8 Richard Leussink 3:06:55 H40
 9 Pieter Boumeester 3:08:32 H50
 10 Henri Polman 3:08:42 H40 
VROUWEN ----------------------------
1 Lizette van der Vegt 3:01:37
 2 Geke Venema 3:11:30 D40
 3 Grietje Hoogerkamp 3:47:04
 4 Henny Huisken 4:30:13 D50

Media:
Wedstrijdreportage Wintertriathlon Twente bij RTV Oost

Bronnen / Links:
Guido Gosselink
Wintertriathlon Twente