Massale belangstelling voor Vredestein UT-Triathlon

ENSCHEDE – Een toenemend aantal wedstrijden in Nederland zit zodanig in de lift dat late inschrijvers achter het net vissen. Aan dit rijtje heeft zich nu ook de Vredestein UT-Triathlon geschaard. Anderhalve maand voor de wedstrijddag is ook deze wedstrijd – voor het eerst in haar historie – volledig uitverkocht. Ten opzichte van het recordjaar 2008 (373 deelnemers) is de wedstrijd dit jaar spectaculair gegroeid naar meer dan 500 atleten.

De nog steeds aan populariteit winnende teamtriathlon zorgt voor het grootste aandeel in deze groei. Vijf jaar geleden introduceerde de organiserende Drienerlose Studenten Triathlon Vereniging ‘Aloha’ het team-triathlon concept in Nederland, naar voorbeeld van wedstrijden in de Duitse Bundesliga. Met 15 deelnemende teams in 2004 werd bescheiden begonnen, maar deze pioniers waren zonder uitzondering enthousiast en luidden de gestage groei van de jaren erna in. In 2008 stonden 67 teams aan het vertrek. Dit jaar meldden al 100 teams zich, royaal meer dan het aantal van 75 beschikbare startplaatsen. Reden voor de organisatie om nog eens scherp naar de dagindeling te kijken. Organisator Rolf Biesbroek: “Wij hebben het aantal startplekken weten uit te breiden naar 85 voor dit jaar, daarnaast hebben we een extra serie toegevoegd aan de 1/8 triathlon, waardoor we meer rust creëren tussen de ochtend- en de middagseries voor de team-triathlon.”

Dit betekent dat een deel van de mensen op de wachtlijst alsnog zal kunnen starten. Voor de achtste triathlon zijn dat vrijwel alle mensen op de wachtlijst, van de teams zal een deel op de wachtlijst blijven staan. Aan het eind van deze week zal op onze website een bijgewerkte deelnemerslijst geplaatst worden. Inschrijven op de wachtlijst blijft wel gewoon mogelijk, en kan zeker voor de achtste triathlon wellicht nog een startplek opleveren. Speciaal voor kinderen is nog aantal plaatsen vrijgehouden voor de mini-triathlon. Hiervoor is inschrijven dus nog wel mogelijk.

Gevraagd naar de reden van het succes van de team-triathlon noemt Biesbroek “de unieke mix van individuele en teamprestaties”. Het is juist deze combinatie die veel triatleten aanspreekt. In de individuele ochtendserie start elk van de 4 teamleden voor een ultra-korte triathlon over de afstanden 175 m zwemmen, 7km fietsen en 2 km lopen. Hierbij starten de 340 deelnemers om de 15 seconden. Per team worden deze 4 ochtendtijden opgeteld en door 2 gedeeld. Deze tijden vormen het voorlopige team-klassement. In deze serie starten de teams in omgekeerde volgorde van het klassement voor een race die als team wordt afgelegd. 4 teamleden starten samen voor 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen, waarbij de tijd van de derde finisher de eindtijd bepaalt. Dit concept staat in elk team garant voor de nodige tactische bespiegelingen vooraf. Deelnemer van het eerste uur Bart van der Wal: “Wij stellen ons team zo samen dat we een sterke fietser het meeste kopwerk laten doen, waarna de andere drie relatief fris aan het lopen kunnen beginnen. Dat je bij het lopen elkaar letterlijk vooruit kunt duwen maakt dat je als team echt het uiterste uit iedere atleet kunt halen. Voor ons is dit een van de mooiste wedstrijden van het jaar”.

De Vredestein UT-Triathlon vindt volledig plaats op het compacte en verkeersvrije parcours op het parkachtige Campusterrein van de Universiteit Twente. Er zal worden gestreden om een totale prijzenpot van 2500 Euro, een verdubbeling ten opzichte van voorgaand jaar, verdeeld over de individuele ochtendserie en het eindklassement. Vredestein ondersteunde de UT-Triathlon al een aantal jaren, en de organisatie is nu trots te kunnen melden dat Vredestein dit jaar als hoofdsponsor haar naam heeft verbonden aan het evenement. De belangrijkste co-sponsoren van de Vredestein UT-Triathlon zijn Mecal Applied Mechanics, Trebbe Bouw, Gemeente Enschede en de Universiteit Twente.

Wedstrijdorganisaties die belangstelling hebben voor het team-triathlon concept zijn welkom om op de wedstrijddag een kijkje te komen nemen. Een ervaren organisator zal hierbij een toelichting geven bij de punten die specifiek van belang zijn voor het organiseren van een team-triathlon.

Bronnen / Links:
Jetse Scholma en Rolf Biesbroek
Vredestein UT Triathlon