Oostenrijkse triatlete verdacht van omkoping

WENEN (AUT) – De Oostenrijkse triatlete Lisa Hütthaler wordt verdacht van omkoping, nadat ze eerder dit jaar betrapt werd op het gebruik van EPO. Na een positieve A-staal eerder dit jaar zag Hütthaler af van deelname aan de Olympische Spelen, volgens haar website wegens een slepende blessure. Enige tijd geleden werd vervolgens bekend dat Hütthaler een laborant van het antidopinglab benaderde en hem een som van twintigduizend euro bood om te verklaren dat haar B-staal negatief was. Het verhaal verscheen in de Oostenrijkse media en werd door het WADA bevestigd. Volgens de advocaat van Hütthaler zijn de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt vals.

De carrière van de Oostenrijkse was al niet zonder controverse. Na een nationale titel in 2007 pakte ze dit seizoen drie top-twintig plaatsen in World Cup wedstrijden, waaronder een tiende plaats in Ishigaki. In de World Cup van New Plymouth in april was ze betrokken bij de zware valpartij van haar enige Oostenrijkse concurrente voor Peking, Olympisch kampioene Kate Allen. Allen kwam daarbij hard ten val. De Oostenrijkse federatie voerde zelfs een onderzoek naar de omstandigheden van de valpartij, omdat men vermoedde dat er opzet in het spel was, maar sprak Hütthaler vrij vanwege gebrek aan bewijs.

Bronnen / Links:
Website Lisa Hütthaler
Tri247: Austrian triathlete tests positive for EPO