Diederik Scheltinga als Hollandse krijger in nieuw reality-programma

HUISSEN – Triathlon en televisie; het gaat niet altijd hand in hand. Het WK Lange afstand in Almere van afgelopen weekend vormde een uitzondering, met live uitzending op TV Flevoland en een uitgebreide samenvatting op Studio Sport. Over het algemeen hoeven organisaties en triatleten echter niet op veel televisie exposure te rekenen. Triatleet Diederik Scheltinga is de komende tijd wel wekelijks op televisie te zien. Niet als deelnemer aan een triathlon, maar in het nieuwe reality programma ‘Hollandse Krijgers’. Scheltinga bracht hiervoor acht weken door in Afrika; levend bij de lokale bevolking zonder enige vorm van luxe en comfort of contact met het thuisfront. “De deelnemers slapen op de grond, eten traditioneel voedsel en doen mee aan alle lokale rituelen en sporten”, aldus producent Veronica. In het programma neemt hij het op tegen atleten uit andere sporten zoals een thaibokser, een worstelaar en een rugbyer. Triathlonweb interviewde het opkomend triathlontalent uit Huissen.

– Diederik, hoe kwam je in dit programma terecht?

“Via mailinglijst Triathlon Lijst Nederland zag ik een oproep voor mensen die klaar waren voor de zwaarste uitdaging van hun leven. Ik dacht: de zwaarste uitdaging van mijn leven? Dat kan niet, laat maar komen!”

– Volgens Veronica leefden jullie onder barre omstandigheden. Hoe was dat?

“Eenmaal bij de eerste stam in Afrika begreep ik wat er bedoeld werd. Ik zag ‘zwaarste uitdaging van je leven’ in een sportcontext, maar dat was een verkeerde opvatting. Het was ontzettend zwaar in de zin van het eten wat daar gegeten wordt. Het was ten eerste al erg weinig, er zitten erg weinig voedingsstoffen in en door al het zand dat erin zit is het ook heel erg moeilijk weg te krijgen. Ik kan wel zeggen dat ik echt honger gehad heb. Dat is vreselijk, dat wil ik absoluut niet nog een keer meemaken!”

– Wat houdt het programma precies in?

In Hollandse Krijgers gaat per aflevering één punt in de vorm van een doga, een authentieke kraal, naar de deelnemer die het beste presteert in de lokale sport. De andere doga gaat naar de deelnemer, die volgens de stam het meeste respect heeft afgedwongen, door zich aan te passen als lid van die stam. De beste Hollandse Krijger is de strijder die na acht weken de meeste doga’s heeft verzameld.

– Ben je in Afrika nog aan trainen toegekomen tussen de opnames door?

Ik verliet Nederland met het idee dat ik
2 maanden niet zou kunnen zwemmen en fietsen, maar dat hardlopen nog wel zou moeten kunnen. Als triatleet weet ik dat gezonde voeding keihard nodig is voor herstel en om energie te leveren. Door het gebrek daaraan heb ik zo weinig mogelijk energie verbruikt en zoveel mogelijk gespaard om maar zo goed mogelijk te kunnen presteren in de sportwedstrijden die er gehouden werden. Dus trainen heb ik helemaal niet gedaan. Bij een bepaald dansritueel bij de eerste stam hebben we een klein half uurtje een beetje op en neer gesprongen. Daarvan heb ik
3 dagen knallende spierpijn gehad, terwijl ik hier in Nederland duurlopen van anderhalf uur doe, zonder ergens last van te hebben.

– Heb je na terugkomst in Nederland nog triathlons kunnen doen?

Terug in Nederland was al mijn weerstand weg en had ik geen enkele reserves meer. Een week lang mocht ik van mezelf zoveel mogelijk en zo lekker mogelijk eten, om vervolgens weer serieus te gaan trainen en nog iets van het triathlonseizoen te maken. Na deze week was ik
5 kg zwaarder dan toen ik vertrok en mijn conditie ver beneden niveau. Een week daarna heb ik het NK Olympische Afstand in Stein nog meegedaan en de week daarna de kwart triathlon van Gendt, waar ik elk jaar mee doe. Daarna in de zomermaanden goed getraind en bij de OD in Veenendaal was ik weer op mijn oude niveau.

– Je broer, Evert Scheltinga, deed ook mee aan de voorselectie. Waarom heeft Veronica uiteindelijk jou gekozen?

De voorselectie was best wel zwaar. Na eerst een gesprek kwam er een soort sportdag met 20 sportieve jongens uit ongeveer 15 verschillende sporten. Samen met een survivaler waren we de enige duursporters. Al snel bleek dat wij als triatleten toch het meest alround waren op de sporten die er getest werden. Aan het eind van de dag waren er nog 12 jongens over, waaronder dus Evert en ik. Tijdens deze dag was er ook een psychologische keuring, waarin Evert bewust heeft aangegeven dat hij niet zo avontuurlijk is ingesteld als ik, en niet zonder mij mee wilde. En als er een iemand van ons twee gekozen moest worden dat ik dat dan was.

– Ben je mentaal sterker geworden door deze ervaring?

Ik heb veel geleerd op mijn reis door Afrika, niet zozeer over sporten, triathlon of afzien, maar vooral over wat er in dat continent allemaal speelt, wat honger is, dat onze westerse maatschapij soms belachelijk is, en dat je gelukkig kunt zijn met terwijl je alleen maar een hutje, een stoeltje, een paar geiten en een AK47 hebt. En dat er niet 1 concept is van hoe het leven opgebouwd moet worden, dat je 40 uur in de week moet werken en dat een vrouw, kind, huis en auto niet de juiste ingredienten zijn voor een gelukkig leven.”

Op de slotvraag of hij de show gewonnen heeft blijft Scheltinga het antwoord schuldig. Contractueel is vastgelegd dat deelnemers dit geheim houden tot na het uitzenden van alle acht afleveringen. De eerste aflevering van Hollandse Krijgers is op donderdag
4 september. Daarna is het elke donderdag om 20:30 op Veronica. Vrijdag om 23.15 is een herhaling.

Bronnen / Links:
Triathlonbroers.nl
Hollandse Krijgers