Sheila Taormina, de enige echte multi-duursportster

BEIJING (CHN) – De Spelen zijn weer voorbij. Op de Olympische triathlon zijn Jan Frodeno en Emma Snowsill gekroond tot ‘s werelds beste multi-duursport atleten. Al was er één atlete die eigenlijk nog meer die titel verdient: Sheila Taormina. Zij is namelijk tot op heden de enige atlete die in op de Olympische Spelen heeft meegestreden in drie verschillende takken van sport. In Beijing eindigde de voormalig zwemster en triatlete als negentiende bij de moderne vijfkamp.

Taormina pakte al in 1996 goud bij de 4X200 meter vrije slag. Daarna stapte zij – bepaald niet onverdienstelijk – over naar de triathlon en nam deel aan de Amerikaanse Olympische ploeg voor Sydney en Athene. Daarna nam ze een nieuwe uitdaging ter hand: de moderne vijfkamp, en wist zich in de door Pierre de Coubertin, de oprichter van de moderne Olympische Spelen, bedachte sport te plaatsen voor de Spelen van 2008. Ze moest zich daarvoor (naast het zwemmen en het hardlopen) ook de disciplines pistoolschieten, schermen en paardrijden eigen maken.

De inmiddels 39-jarige Amerikaanse had hoger kunnen eindigen als ze in de afgelopen drie jaar haar schermen meer op peil had kunnen brengen. In die discipline eindigde ze als laatste. Maar op haar andere onderdelen presteerde Taormina naar of zelfs ver boven verwachting. Bij het zwemmen zette ze een nieuw Olympisch record neer, en ook bij het paardrijden pakte ze de eerste plaats. Ze reed een perfecte race, die slechts werd geëvenaard door twee zeer ervaren concurrentes. Bij het lopen was ze twee plaatsen en drie seconden beter dan de gouden-medaillewinnares, de Duitse Lena Schonenborn.

Bronnen / Links:
Artikel op SlowTwitch