Lisa Mensink kwalificeert op valreep voor Spelen

HAMBURG (GER) – Ze wist dat het haar laatste kans was en ze greep hem met beide handen. Lisa Mensink heeft op de valreep voldaan aan de kwalificatie-eisen voor Beijing, door tiende te worden tijdens de World Cup triathlon in Hamburg. Mensink was er dit jaar al vaak dichtbij, met een elfde plaats in Nieuw Zeeland, een twaalfde plek in Japan en een eerste nominatie na een negende plaats in Zuid Korea. Zondag in Hamburg werd ze tiende (op de geschoonde uitslagenlijst zelfs negende) en daarmee voldeed ze voor de tweede maal aan de gestelde eis van NOC*NSF.

De wedstrijd werd hard gemaakt door een kopgroep van twaalf dames, die ontstond na het zwemmen. Mensink zat goed van voren en koerste aanvallend. Meerdere malen probeerde ze een vluchtgroepje op te zetten, maar telkens werd ze teruggegrepen. Het looponderdeel verliep daardoor wat moeizamer dan gehoopt, maar in een sterk veld wist Mensink zich te handhaven. De sprint om plek negen verloor Mensink van Joelle Franzmann, die het Duitse succes daarmee compleet maakte.

Landgenote Ricarda Lisk won haar eerste World Cup, terwijl Dittmer en Mueller ook voor Duitse top-tien klasseringen zorgden. Felicity Abram uit Australië pakte het zilver, voor de Nieuw-Zeelandse Debbie Tanner. Vanessa Fernandes, die kort na de wissel samen met Lisk aan kop liep, viel in de eerste kilometers snel terug en stapte halverwege uit de wedstrijd. Wieke Hoogzaad miste de slag met zwemmen en kwam daardoor in een achtervolgende fietsgroep terecht. Met lopen kon ze het tij niet meer keren. Hoogzaad eindigde als zeventiende en zij verspeelde daarmee haar laatste kans op een derde uitzending naar de Olympische Spelen. Haar voordracht voor kwalificatie op basis van de geschoonde uitslag van Des Moines twee weken geleden was door NOC*NSF afgewezen.

 UITSLAGEN WORLD CUP TRIATHLON HAMBURG (GER) 
VROUWEN ----------------------------
1 Ricarda Lisk GER 1:57:42
2 Felicity Abram AUS 1:58:10
3 Debbie Tanner NZL 1:58:25
4 Anja Dittmer GER 1:58:48
5 Ainhoa Murua ESP 1:58:52
6 Jessica Harrison FRA 1:58:57
7 Magali Messmer SUI 1:59:42
8 Kathrin Mueller GER 2:00:08
9 Joelle Franzmann GER 2:00:36
10 Lisa Mensink NED 2:00:36