Oud-winnaars terug aan de start in EK-generale Holten

HOLTEN – Met een wachtlijst voor nagenoeg alle startseries gaat de 24e editie van de Triathlon Holten zaterdag van start. De wedstrijd heeft over belangstelling niet te klagen. Veel atleten zullen dit jaar al aan de start verschijnen om alvast aan de organisatie, parcours en de geweldige sfeer van de Triathlon Holten te proeven in de generale repetitie voor het EK in 2009.

De junioren zullen zaterdag als eersten starten in de nieuwe zwemgelegenheid “De Domelaar”. Vervolgens komen de elite dames en heren aan de beurt. Aan deze categorie nemen maar liefst 22 nationaliteiten deel. Onder de deelnemers ook de op de eerste respectievelijk derde plaats in de Europese ranglijsten staande Oleysia Prystayko en Radka Vodickova. Laatstgenoemde was in 2007 tweede in Holten. Een andere topper die zaterdag aan de start zal verschijnen is Joelle Franzmann. Franzmann staat op dit moment 26e in de ITU-Ranking en zal waarschijnlijk in Beijing verstek moeten laten gaan, omdat Anja Dittmer, Ricarda Lisk en Christiane Pilz door de Duitse triathlonbond zijn genomineerd. Ook Birgit Berk en Wieke Hoogzaad staan op de deelnemerslijst. Berk is afgelopen zaterdag Nederlands Kampioen geworden en Hoogzaad is na de World Cup in Des Moines door de NTB voorgedragen voor de Olympische Spelen.

Bij de heren staan ook vele toppers op de deelnemerslijst, waaronder Dmitri Gaag, winnaar van Holten in 2003, en Martin Krnavek, winnaar in 1999.
Een andere topper is neosenior Martin van Barneveld, derde op het WK in die categorie. Ook Sander Berk, op dit moment middenin zware trainingsweken voor de Olympische Spelen, zal zaterdag aan de start verschijnen. Berk is, net zoals zijn zus, afgelopen weekend Nederlands Kampioen geworden.

Voor de eerste tien dames en heren is een totaal prijzengeld van meer dan 27.500 euro beschikbaar. Daarnaast is er een geldbedrag voor de snelste tijd op elk van de drie onderdelen. De ‘Vrienden van de Triathlon Holten’ hebben een extra prijs van 250 euro beschikbaar gesteld voor de eerste Nederlander – zowel bij de
MANNEN
als de vrouwen – die de finish op ’t Smidsbelt bereikt in de Elite categorie.

Na de junioren en de elite gaan ook de nationale senioren, masters, sponsorteams en de deelnemers aan de kwart en achtste triathlon van start. De jeugd van Holten heeft op vrijdagavond al een kampioenschap in de vorm van een Kinder Run-Bike-Run. De Run-Bike-Run wordt gevolgd door een zwemloop.

Op zaterdag biedt de Stichting Triathlon Holten naast het sportieve onderdeel veel ander vermaak. De gehele middag kan men rondlopen op de sport- en promotiemarkt, de bekende kinderstraat zal weer worden opgebouwd en ‘s avonds kan er tijdens de After Race Party genoten worden van muziek. Voor alle evenementen geldt dat de toegang gratis is.

Bronnen / Links:
Triathlon Holten