Julien Loy en Leanda Cave nieuwe wereldkampioenen lang

LORIENT (FRA) – Julien Loy en Leanda Cave zijn zondag in het Franse Lorient tot nieuwe wereldkampioenen ‘lange afstand’ bekroond. Na een vierde plaats twee jaar geleden en een vijfde vorig jaar, wist Loy nu wel het podium te bereiken, en wel meteen op de hoogste trede. Uiteraard tot grote vreugde van het Franse publiek, die ook de andere podiumplaatsen naar landgenoten zagen gaan. De verdedigend kampioen, Torbjorn Sindballe, greep net naast het podium.

Loy domineerde de wedstrijd dan ook volkomen. Hij finishte meer dan zes minuten voor Xavier Le Floch. Na het zwemmen zat hij al kort achter de kop van de wedstrijd. Bij het fietsen kwam zoals verwacht Sindballe sterk naar voren. De Deen pakte de leiding, maar moest in het slotonderdeel capituleren tegenover het Franse smaldeel. Loy, die op de fiets Sindballe nog het best kon volgen, rondde zijn succesrace af met de snelste looptijd van de dag.

Bij de vrouwen greep het thuisland net naast het podium; Delphine Pelletier werd vierde. Hier deden de Britten juist goede zaken. Leanda Cave eigende zich de wereldtitel lang toe, na in 2002 ook al eens ‘s werelds beste te zijn geweest op de Olympische afstand. Catriona Morrison pakte het brons, achter Erika Csomor, en Chrissie Wellington behaalde een vijfde plaats.

UPDATE 16-07: Bij de Nederlandse age-groupers werden flink wat medailles geoogst, en wel door Richard van Diesen (H45), Rob Barel (H50) en Mink Zeilstra (H60) behaalden het goud in hun leeftijdscategorieën. Térèse van Lare (D55) en Simone Hakenberg (D35) pakten zilver, en Rob van Zanten (H50), Marcel van der Plas (H60) en Jos Put (H65) bemachtigden een bronzen plak.