Javier Gomez en Vanessa Fernandes maken status waar bij EK Kopenhagen

KOPENHAGEN (DEN) – Javier Gomez en Vanessa Fernandes hebben zaterdag laten zien dat zij met recht en reden de nummers één van de wereld zijn door het Europees Kampioenschap op hun naam te schrijven. De Nederlanders speelden wederom geen rol van betekenis. Bij de heren eindigde Sander Berk op een vijfentwintigste plaats, bij de dames deed zijn zus Birgit het enigszins beter met een zeventiende plaats. Bij de junioren en de age-groupers was er aansprekender resultaat te melden. Maaike Caelers finishte als achtste achter de Britse Hollie Avril. Bij de jongens ging de titel ook naar de Britten, in de persoon van Alistair Brownlee.

Foto: Javier Gomez pakt de Europese titel.

Gomez controleerde de wedstrijd volledig. Hij kwam als vijfde uit het water, vlak achter de titelverdediger Frederic Belaubre. Tijdens het fietsen ontstond er een enorme kopgroep van liefst 44 man, die tot het eind bijeen bleef op het natte fietsparcours. Na de wissel trok de Spanjaard de wedstrijd eenvoudig naar zich toe. Alleen Jan Frodeno kon het looptempo van Gomez nog korte tijd bijbenen, maar ook hij moest uiteindelijk capituleren.

Bij de dames was de suprematie van Fernandes nog nadrukkelijker. Nadat ze als eerste uit het water kwam, koos ze ervoor om tijdens het fietsen niet onnodig met haar krachten te smijten en liet zich door haar achtervolgers bijhalen. In deze kopgroep bevond zich ook Birgit Berk, die daarin het wedstrijdverloop mede bepaalde. Eenmaal in de loopschoenen trok ze in de haar typerende stijl de wedstrijd naar zich toe. Al in de eerste loopronde sloeg ze een gat van een halve minuut, dat halverwege inmiddels was gegroeid tot zo’n 50 seconden. De winst betekende voor Fernandes inmiddels de vierde Europese triathlontitel op rij. Een unieke reeks, waarmee ze zich in de ranglijsten op gelijke hoogte schaart met Rob Barel, die in de periode 1985 – 1988 ook vier Europese titels aaneenreeg.

Bij de heren junioren werd vooraf veel verwacht van Lesly Derks. Helaas gooide een valpartij roet in het eten. Derks moest zelfs even naar het ziekenhuis, maar gelukkig bleken zijn kwetsuren niet ernstig.

UPDATE 01-07:In de wedstrijd voor de age-groupers op zondag behaalden Bep Hendriks en Esther Buurman nog twee medailles. Goud was er voor Hendriks bij de Heren-60; Buurman pakte zilver bij de Dames-30, achter de de Spaanse Immaculada Rafael.

 UITSLAGEN
 EK TRIATHLON KOPENHAGEN (DEN)

MANNEN
—————————–
1 Javier Gomez ESP 1:51:58
2 Jan Frodeno GER 1:52:15
3 Daniel Unger GER 1:52:30
4 Rasmus Henning DEN 1:52:32
5 Maik Petzold GER 1:52:35
6 Laurent Vidal FRA 1:52:38
7 Frederic Belaubre FRA 1:52:44
8 Filip Ospaly CZE 1:52:53
9 Igor Sysoev RUS 1:52:56
10 Bruno Pais POR 1:52:56

VROUWEN —————————-
1 Vanessa Fernandes POR 2:02:36
2 Kate Allen AUT 2:03:21
3 Nicola Spirig SUI 2:02:24
4 Andrea Whitcombe GBR 2:03:29
5 Ricarda Lisk GER 2:03:40
6 Michelle Dillon GBR 2:03:49
7 Anja Dittmer GER 2:04:06
8 Ewa Dederko POL 2:04:09
9 Eva Dollinger AUT 2:04:27
10 Carole Peon FRA 2:04:47


Bronnen / Links:
Ruud de Haan, NTB-persdienst
Paula Kim, ITU