Ene Van Lierde vervangt de andere bij EK lang in Brasschaat

BRASSCHAAT (BEL) – In een veel te vol triathlonweekend – met drie Ironman-races en de klassieker in Stein – stond ook nog het EK lange afstand in Brasschaat op het programma. Nieuwe Europese Kampioenen op de ‘lange’ afstand – de wedstrijd ging over de ITU 2OD-afstand – werden Frederik van Lierde en Charlotte Kolters. De Nederlandse selectie meldde zich af om toch Stein te kunnen doen. Of ze stonden aan de start van de Ironmans, zoals Van Vlerken in Roth en Cora Vlot in Zurich. In de leeftijdsgroepen waren er wel vier Europese titels voor de Nederlandse veteranen Richard van Diesen, Rob van Zanten, Mink Zeilstra en Simone Hakenberg.

In België op het live op Sporza uitgezonden EK was Frederik van Lierde de winnaar. De naamgenoot (geen familie) van Luc van Lierde werd opvolger van de Deen Jens Koefoed, die vorig jaar in Almere won en nu met de tiende plaats genoegen moest nemen. Luc van Lierde had zich overigens afgemeld vanwege een blessure na de winst op Lanzarote enkele weken geleden. De Zweed Jonas Colting finishte binnen een minuut als tweede in de Parkstad, de Brit Stephen Bayliss prolongeerde zijn derde plaats van Almere. Favoriet, de drievoudig Almere- en Steinwinnaar, Gerrit Schellens uit België werd zevende.

Van Lierde leidde de wedstrijd vanaf de start. Hij kwam als eerste uit de E10-plas, op een halve minuut gevolgd door een groepje. Koefoed volgde op het wisselpunt tussen het zwemmen en het fietsen al op zowat vijf minuten van leider Van Lierde. Van de andere favorieten moest Schellens al zeven minuten goedmaken. Tijdens het fietsen kon Van Lierde zijn voorsprong verder uitbouwen. Met ongeveer vier minuten voor op de Italiaan Gabriele Pertusati kon Van Lierde aan de 20 km lopen beginnen. Colting, die als vierde wisselde, stoomde daarna nog hard op en wist Van Lierde nog tot binnen één minuut te naderen.

 UITSLAGEN
 EK TRIATHLON LD BRASSCHAAT (BEL)

MANNEN
—————————–
1 Frederik van Lierde BEL 3.41.49
2 Jonas Colting SWE 3.42.39
3 Stephen Bayliss GBR 3.43.08
4 Gabriele Pertusati ITA 3.44.14
5 Joseph Gamble GBR 3.47.08
6 Bert Jammaer BEL 3.48.08
7 Gerrit Schellens BEL 3.49.07

VROUWEN —————————-
1 Charlotte Kolters DEN 4.10.30
2 Tine Deckers BEL 4.13.01
3 Alice Hector GBR 4.13.02


Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Triathlon Brasschaat