Belaubre en Fernandes op herhaling bij EK OD in Autun

AUTUN (FRA) – [updated] – Frédéric Belaubre en Vanessa Fernandes hebben zaterdag het het Europees Kampioenschap over de Olympische Afstand hun Europese titels van 2005 met een jaar verlengd. Bij de heren was ook de zilveren plak voor de nummer twee van vorig jaar, namelijk Cedric Fleureton. Het brons bij de heren ging naar Andrew Johns. Bij de dames completeerden Anja Dittmer en Nadia Cortassa het podium.

Belaubre maakte de wedstrijd van start tot finish. Al bij het zwemmen nestelde hij zich aan de kop van de wedstrijd, samen met Maik Petzold en Stephane Poulat. Lang vooruit bleven ze niet, want in de tweede fietsronde werden ze opgeslokt door het peloton. Ondanks dat er wel enkele pogingen werden ondernomen, kregen vluchters nooit veel ruimte, als gevolg waarvan de kopgroep vrijwel massaal de tweede wissel in kwam. Op het loopparcours dicteerden Ivan Rana, Cedric Fleureton en de latere winnaar Belaubre al snel het tempo. In de derde loopronde pakte Belaubre een gaatje, terwijl Rana de wedstrijd afbrak. Daarna was het bekeken en kon de Fransman zich opmaken voor prolongatie van zijn Europese titel.

Eerder op de dag was Vanessa Fernandes hem al voorgegaan, en ook de Portugese was al vanaf het eerste onderdeel voorin te vinden. Op de fiets kon Fernandes haar zwemconcurrenten afschudden, en ging vervolgens alleen verder. Ze bleef lang weg, maar in de voorlaatste ronde wist het peloton haar alsnog op te slokken. De Portugese wisselde snel, was als eerste weg en bleef daarna onbereikbaar voor haar concurrentes.

De al uitgedunde Nederlandse equipe kon in Autun geen potten breken. Als één van de laagste gerankte atleten van de kleine 50 deelneemsters deed Birgit Berk het behoorlijk goed met een twintigste plaats in het eindklassement. Ze legde de basis daarvoor bij het zwemmen, door als achtste uit het water te komen. Tijdens het fietsen ontbrak nog kracht om in de kopgroep te blijven en moest ze in de derde ronde terugvallen naar de tweede groep. Bij de heren was Bas Diederen op een dertigste plaats de beste Nederlander. Dit was vooral het resultaat van een goed looponderdeel. Sander Berk kon zich ondanks een degelijk zwemonderdeel niet handhaven in de kop van de wedstrijd en werd teleurgesteld 42e. Huib Rost heeft in de fietsgroep waarin uiteindelijk de andere twee Nederlanders ook in terecht kwamen veel kopwerk gedaan om de achterstand op de kopgroep kleiner te maken. Door dit opofferingswerk voor de andere Nederlanders kon hij geen goed looponderdeel afleveren en eindigde als 49e.

UPDATE
2 juli:
Naast de elite en junioren startten vorig weekend in het Franse Autun ook de age-groupers voor hun Europese titelstrijd. De Nederlandse equipe bestond uit zeven triatleten. De wedstrijd vond plaats op ander parcours als waarop in de dagen ervoor de elite en junioren hun wedstrijd moesten afwerken. De twee fietsronden bleken iets minder technisch, heuvelachtig en het loopparcours was gedeeltelijk onverhard. De bijkomende hitte en later een aantal fikse regenbuien maakten de omstandigheden daarom vrij lastig.

Na de iets teleurstellende resultaten bij de elite en in mindere mate de junioren waren er bij de diverse Age-group categorieën toch nog een aantal Nederlandse successen. Na een derde plaats vorige jaar in Lausanne behaalde Bep Hendriks dit jaar de Europese titel bij de Masters heren 60-64. In de categorie 45-49 was er een zilveren medaille voor Richard van Diesen, die een half minuutje te kort kwam voor de titel. In de categorie 65-69 behaalde Ben van Kempen een derde plaats, en tot slot bij de dames 35-39 was er een bronzen medaille voor Simone Hakenberg.