Rebekah Keat voorlopig geschorst over positieve dopingstaal

BUSSELTON (AUS) – Rebekah Keat, de Australische triatlete die eind vorig jaar de Ironman West Australia won in een wereldtijd van 9:03, is vorige week door de Australische Triathlonbond voorlopig geschorst. Eerder dit jaar werd al bekend dat een atleet positief was getest tijdens de Ironman WA; hangende de procedure werden toen geen verdere mededelingen gedaan over de identiteit van de betreffende atleet. Ook nu heeft TA nog niet officieel Keat genoemd als de atleet in kwestie, haar naam is naar buiten gebracht door een persbureau. TA bestrijdt of ontkent de berichtgeving echter niet.

Het gaat in dit geval om het gebruik van Nandrolon, en dat is meteen de reden waarom Triathlon Australia tot op heden uiterst terughoudend is met het vrijgeven van informatie. Nandrolon heeft in de afgelopen jaren al een forse reputatie opgebouwd als het gaat om het genereren van vals-positieve resultaten in dopingtests. Daarnaast wordt vermoed dat Nandrolon in sporen (onbedoeld) voorkomt in sommige voedings-supplementen. Een aantal jaren geleden werd de Britse triatleet Spencer Smith ooit positief getest op Nandrolon. Hij wist toen de kwestie met succes aan te vechten. Ook de Zwitser Olivier Bernhard heeft een beschuldiging op Nandrolon-gebruik met succes weten af te weren.

Volgens bronnen zal ook Keat in beroep gaan bij het Court for Arbitration for Sports, in het Zwitserse Lausanne.

Bronnen / Links:
Inside Triathlon