Beach Challenge Kijkduin verwikkeld in juridische strijd over naam

DEN HAAG – De Beach Challenge, de off-road triathlon van Kijkduin, is momenteel verwikkeld in een juridisch gevecht om de naam van het evenement. Een maand geleden kwam de organiserende Stichting Beach Challenge erachter dat de voormalige “Beach Classic”, de mountainbike-strandrace van Scheveningen naar Noordwijk (en vice versa) weer terug was op de kalender. Met dien verstande dat de organisatoren bij deze herstart het evenement de naam “European Beach Challenge” hadden aangemeten. De European Beach Challenge wordt komende zondag gehouden.

Toen de Stichting Beach Challenge begin september een advertentie in Fiets opmerkte, hebben zij meteen de organisatie van dit evenement aangeschreven om in onderling overleg een oplossing te vinden voor de voor beide partijen nadelige verwarring die kan ontstaan omtrent de (nagenoeg) gelijke naamgeving van de evenementen. Het betreft immers allebei Haagse evenementen, op het strand, en met de mountainbike. De kans op verwarring tussen beide evenementen bij pers, publiek en sponsors is derhalve zeker niet denkbeeldig. Zo stond te lezen in de laatste mail-Nieuwsbrief van de organisatie die verstuurd is aan deelnemers, sponsors en relaties van het evenement. En omdat ze momenteel druk bezig zijn met de sponsorwerving voor 2005, komt die verwarring wel uiterst ongelegen.
“Voor de goede orde en ter voorkoming van verwarring willen wij bij deze meedelen dat dit evenement niet plaatsvindt onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Beach Challenge, en dat wij daar geen enkele binding of bemoeienis mee hebben”, verklaart de Stichting Beach Challenge daarom ook in hun e-mail Nieuwsbrief.

Helaas bleven meerdere pogingen tot contact met de organisatie van de European Beach Challenge onbeantwoord. Pas een vierde poging leverde een reactie op, doch meteen van een door hen ingeschakelde advocaat. Daarop zag de Stichting Beach Challenge zich genoodzaakt om eveneens een advocaat in de arm te nemen. Pogingen om via de advocaten tot een minnelijke schikking te komen faalden. Met als gevolg dat er gisteren een kort geding diende voor de Haagse rechtbank. De uitspraak volgt vrijdag.

De organisatoren van de Kijkduinse strandtriathlon, die al een aantal jaren deel uitmaakt van het internationale XTERRA-circuit, vinden het jammer dat het zover heeft moeten komen, en ze hoopten er tot gisteren nog steeds op om er met de organisatoren van de European Beach Challenge uit te komen. Dat is dus helaas niet gelukt, en het is nu wachten op de uitspraak van de rechter.

In een artikel in de Haagse Courant komt ook Leo de Jager, secretaris van de Haagse wielersportvereniging HSK Trias en mede-organisator van de European Beach Challenge aan het woord. Hij begrijpt alle commotie over de naam niet zo goed. “Je hebt overal Beach Challenges. Wij zetten er ‘Rabo’ voor in de naam. Ik zie het probleem niet. Nee hoor, het evenement, zondag op het strand van Scheveningen, gaat gewoon door. Het kort geding? Ik denk dat ze geen poot hebben om op te staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed afloopt.”

Saillant detail is dat de organisatoren van de European Beach Challenge ook nog elders met een wedstrijdorganisator in de clinch hebben gelegen, zo blijkt uit een bericht in een recent nummer van “Mountainbike Plus”. In dit geval gaat het om de Stichting Beach Biking, de organisator van het Zandvoortse strandcriterium dat ook op 17 oktober zou plaatsvinden. Deze KNWU-wedstrijd stond reeds driekwart jaar op de kalender. Tot hun schrik bemerkte de SBB deze zomer dat de European Beach Challenge ook op die datum georganiseerd zou worden. Pogingen van de kant van Stichting Beach Biking om met de organisatoren van de European Beach Challenge tot een akkoord te komen, leidden uiteindelijk tot niets. Als gevolg daarvan heeft de SBB moeten besluiten om het Zandvoortse strandcriterium niet te laten doorgaan omdat men onder de publicitaire druk van de Scheveningse wedstrijd verwachtte te weinig deelnemers te krijgen.

Bronnen / Links:
Mailnieuwsbrief XTERRA Netherlands / Beach Challenge
Mountainbike Plus, Haagse Courant, Weekblad De Posthoorn