Goede oogst Nederlands team in EK duathlon Swansea

SWANSEA (GBR) – Met twee zilveren, twee bronzen en nog een aantal andere hoge klasseringen is het Europees Kampioenschap duathlon vandaag in Swansea – of Aberteifi op zijn Welsh – voor de Nederlandse equipe goed verlopen. Armand van der Smissen pakte bij de elite heren de tweede plaats achter de Belg Jurgen Dereere. Bij de dames was Barbara Zutt de best geklasseerde met een knappe vijfde plaats. Bij de neosenioren was er zilver voor Wim Nieuwkerk en brons voor Michelle Fangmann, en bij de heren 55-59 brons voor Jan van Wonderen.

Van der Smissen had twee turbulente weken achter de rug. Eerst werd hij vader van een dochter, daarna veroverde hij in Gilze-Rijen de nationale titel onder tumultueuze omstandigheden: Roger Smeets liep op dat NK op kop, maar finishte een ronde te vroeg. Volgens Smeets kwam dat omdat een official hem richting finish dirigeerde. Van der Smissen liep wel het normale parcours en werd tot winnaar uitgeroepen. De rel liep hoog op, waarna Smeets besloot niet mee af te reizen naar het EK. De Nederlandse selectie bleef beperkt tot een duo. Naast Van der Smissen ook Huub Maas, die in Wales afscheid nam van de wedstrijdsport.

De wedstrijd begon in hoog tempo met een kopgroep van ongeveer 25 lopers vooraan. In de wisselzone gingen de Fransen Galinier en LeDuey als eersten op de fiets. Later formeerde zich een grote groep met wederom Van der Smissen, oud-wereldkampioen Tim Don en Dereere. Don demarreerde, maar kreeg onvoldoende voorsprong. In de bloedstollende slotrun was het de altijd op reserve meefietsende Dereere die het meeste overhield op het lopen. Don werd ook nog gepasseerd door Van der Smissen, die net als aan het begin van zijn carriere (1998) tweede werd op een EK, een evenaring van zijn beste internationale prestatie.

Nieuwkerk wist zich na de eerste run niet bij de eerste groep te voegen, maar fietste vanuit de tweede groep naar de kopgroep. Hierin zaten meerdere atleten van de neosenioren categorie. Nadat hij flink mee had gefietst vooraan om de tweede groep (met nog meer atleten onder de 23 jaar) niet terug te laten komen wist hij in de voor hem zeer zware laatste run de tweede plaats in de wacht te slepen. Topfavoriet voor de eindzege Joerie Vansteelant viel in navolging van zijn broer Benny in Zofingen ook uit. Vansteelant verliet de wedstrijd al in de eerste run.

Bij de elite-dames begon Zutt het fietsonderdeel op een achterstand van 20 seconden op de kopgroep. De Noord-Hollandse die aankondigde de komende jaren vooral op het lopen te gaan richten om haar Olympische droom te verwezenlijken, wist op de fiets weer de aansluiting te vinden eindigde als vijfde. Dit was sneller dan de eerste neo-seniore, maar omdat Zutt had gekozen voor een indeling bij de elite ging de neoseniorentitel naar de Oostenrijkse Hutthaler voor wereldkampioene Miek Vyncke. Michelle Fangmann behaalde door een sterk slotdeel het brons bij de beloften.

Suzanne Wiertsema kwam in een zwakke fietsgroep en besloot alleen op avontuur te gaan. Het lukte haar niet naar de kop te rijden maar ze kon hierdoor wel sterker geachte lopers achter zich houden. Wiertsema eindigde uiteindelijk als elfde. Maud Golsteyn had een goede eerste run, maar kwam ongelukkig alleen te rijden en verloor hierdoor veel tijd met het fietsen. Ze eindigde als 15e bij de elite. De Spaanse Ana Burgos veroverde het goud.

De junioren waren iets minder fortuinlijk. Bij de jongens liep Marijn Geurken vooraan in de kopgroep, met daarin ook Gerbert van den Biggelaar. Stefan van Thiel liep niet bij de eerste groep, maar reed met de tweede groep terug en vormde daarna een groot peloton. Drie uitloop-pogingen van Van den Biggelaar liepen op niets uit. “Het parcours was er niet zwaar genoeg voor”, vond hij. De drie Nederlanders wisselden als nummers 1,
2 en
3 en begonnen aan het looponderdeel, maar moesten daarna fors terrein prijsgeven. Van Thiel eindigde als 10e. Geurken werd 14e en Van den Biggelaar 19e. Bij de meisjes eindigde Tanya ten Velden op een 12e plaats.

 UITSLAGEN
 EK DUATHLON SWANSEA (GBR)

MANNEN

——————————
1 Jurgen Dereere BEL 1:50:47
2 Armand van der Smissen 1:50:59
3 Tim Don GBR 1:51:06
4 Lino Barruncho POR 1:51:10
5 Falk Cierpinski GER 1:51:14
6 Anthony Le Duey FRA 1:51:21
7 Stephane Valenti FRA 1:51:24
8 Roel Pauwels BEL 1:51:28
9 Enrique Meneses ESP 1:51:31
10 Francois Lhussier FRA 1:51:32
14 Huub Maas 1:51:51

VROUWEN —————————–
1 Ana Burgos ESP 2:02:56
2 Vendula Frintova CZE 2:03:08
3 Helen Lawrence GBR 2:03:29
4 Andrea Whitcombe GBR 2:03:53
5 Barbara Zutt 2:04:28
6 Sarah Schuetz SUI 2:04:31
7 Marina Damlaincourt ESP 2:04:52
8 Soraya Perez ESP 2:05:32
9 Laura Giordano ITA 2:05:51
10 Arianna Morosin ITA 2:06:56
11 Suzanne Wiertsema 2:07:16
15 Maud Golsteyn 2:15:40


Bronnen / Links:
Paul Musters
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
British Triathlon Association