Olympische warmte-clinic bij triathlon Stein

STEIN – Tijdens het RiverToSuccess Open NK Triathlon Lange Afstand in Stein wordt op zaterdagmiddag 19 juni een Olympische warmte-clinic georganiseerd. De clinic wordt verzorgd door bewegingswetenschapper dr. Gerard Rietjens, verbonden aan het Topsport Expertise Centrum van NOC*NSF.

Rietjens begeleidt op dit moment een groot aantal Nederlandse topsporters op weg naar de Olympische Spelen in Athene. Warmte en smog zullen daar belangrijke factoren zijn die topprestaties in de weg kunnen staan. Rietjens is de afgelopen anderhalf jaar regelmatig mee geweest op tropische buitenlandse trainingskampen en wedstrijdstages van diverse nationale selecties om hen te leren met deze warmte en smog om te gaan.

Op zaterdag 19 juni vanaf 16.00 uur zal Rietjens zijn bevindingen delen met de triatleten die op zondag van start gaan het NK lange afstand. Ook bij een triathlon als die in Stein zijn warmte en daaruit voortvloeiend vochtverlies mede-bepalende factoren voor topprestaties, zeker in weersomstandigheden die in het verleden meermalen in Stein zijn opgetreden.

Alle deelnemers aan de clinic kunnen zich zaterdagmiddag inschrijven om op zondag mee te doen aan een speciaal opgezet wetenschappelijk onderzoek. Deze triatleten zullen kort voor en na de wedstrijd worden gewogen. Daarnaast zal hen worden gevraagd aan te geven hoeveel vocht en voedsel zij tot zich hebben genomen en hoeveel er tijdens de wedstrijd is uitgegaan. Dit wordt gekoppeld aan de duur van de wedstrijd en de weersomstandigheden. Rietjens zal op basis van alle verzamelde data enkele dagen na de triathlon in Stein met een advies komen voor triatleten, dat op de wedstrijdwebsite zal worden gepubliceerd.

De clinic wordt gehouden in het gastenpaviljoen op het evenemententerrein van 16 tot 17 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Kort na de clinic is de start van de Elite sprint wedstrijd.

Bronnen / Links:
RiverToSuccess Mountains Challenge Stein