Roger Smeets wint finalewedstrijd in Valkenburg

Limburger Roger Smeets, oud-profmountainbiker en pas sinds vorig jaar actief als duatleet, heeft de finale van het nationale Timex Duathloncircuit in Valkenburg aan de Geul gewonnen. Smeets versloeg op het geaccidenteerde parcours gedecideerd de wereldkampioen lange afstand duathlon Huub Maas. Aan de finish was het verschil bijna drie minuten. Ruim twee minuten achter Maas finishte de jonge belofte Wim Nieuwkerk als derde. Bij de vrouwen ging de winst naar Heleen bij de Vaate, voor Maud Golsteyn en Riika Kelja.

Armand van der Smissen ontbrak in Valkenburg om te verschijnen in de duathlon in Chessy, vlakbij Eurodisney Parijs. Van der Smissen kwam, zag en overwon met een marge van bijna twee minuten. Het was daar inmiddels zijn derde overwinning op rij. Tijdens de eerste run – met steile beklimmingen en afdalingen ontstond een kopgroep, bestaande uit Van der Smissen, zijn Franse clubgenoot Yannick Djouadi en Benoit Cesar. Kort na elkaar wisselden deze atleten. Van der Smissen vertrok hard met het fietsen en had halfweg 50 seconden voorsprong op Djouadi en een minuut op een tweetal achtervolgers. Djouadi wist nog terug te komen tot 41 seconden aan het einde van het fietsen. Tijdens de tweede run veranderden de posities niet meer. Van der Smissen wist zijn voorsprong uit te bouwen tot ruim
2 minuten, Djouadi hield zijn tweede plaats vast door Nicolas Capoferri te kloppen.

Zowel Smeets, Maas als Van der Smissen zagen hun wedstrijd van vandaag als een laatste test voor vertrek naar het wereldkampioenschap in Alpharetta, Verenigde Staten. De wedstrijd om de WK duathlon korte afstand titel wordt op zondag 20 oktober afgewerkt. Voor Nederland staan daar naast Smeets, Van der Smissen en Maas ook nog Marcel Laros, de zilveren medaillist van het WK van vorig jaar, aan de start. Het is verreweg de sterkste equipe die Nederland ooit naar een WK duathlon heeft afgevaardigd, met uitstekende titelkansen. De belangrijkste concurrenten voor het goud komen uit België: Bennie Vansteelant en Jurgen Dereere.

 UITSLAGEN
 DUATHLON VALKENBURG a/d GEUL

MANNEN
————————
1 Roger Smeets 1.51.37
2 Huub Maas 1.54.22
3 Wim Nieuwkerk 1.56.54
4 Pieter Helin (BEL) 1.57.29
5 Allistair McCaw 1.58.49
6 Cees Colijn 1.58.59
7 Folkerd vd. Eerden 2.00.21
8 Peter Timmer 2.01.17
9 Lars vd. Eerden 2.02.10
10 Math Roberts 2.03.11 H40

VROUWEN ———————–
1 Heleen bij de Vaate 2.10.27
2 Maud Golsteijn 2.12.01
3 Riikka Kelja 2.13.14
4 Diana ten Cate 2.17.50
5 Michelle Fangmann 2.19.05 D18
6 Barbara Zutt 2.20.43
7 Zilla Fokke 2.32.40
8 Rosalinde Bakker 2.35.07 50
9 Janet ten Kate 2.37.03
10 Saskia te Velde 2.38.05


Bronnen / Links:
Armand van der Smissen
Gerrino Mulder, NTB
Duathlon Valkenburg a/d Geul