Huub Maas reageert op late start in Gemertse duathlon

Vandaag reageerde Huub Maas op Triathlon Lijst Nederland, de e-mail discussielijst over triathlon, over zijn late start in de duathlon van Gemert van 20 april, en de diskwalificatie die daarop volgde. Maas is zelf niet aangesloten op TLN, maar hoorde van anderen dat er op TLN nogal wat discussie was over de hele kwestie en wilde daar toch even op reageren.

Nog bezig met zijn warming-up in Gemert, kwam Maas er achter dat hij zich vergist had in de aanvangstijd van de wedstrijd. Met een kleine minuut achterstand begon hij alsnog aan de wedstrijd, en wist na een wilde achtervolging knap als derde te finishen. Na afloop werd Maas na een ingediend protest gediskwalificeerd wegens een valse start, omdat hij niet vanaf de startstreep was vertrokken.

Hieronder de integrale reactie van Huub Maas over het voorval:

“Afgelopen weekend had ik een trainingsbijeenkomst met de selectie van de NTB. Daaruit bleek dat er nogal wat discussies waren na aanleiding van de wedstrijd in Gemert. Ook van andere heb ik dit gehoord. Ik zelf ben niet aangemeld op TLN maar wil via deze weg toch even reageren. Normaal hou ik me niet met dit soort dingen bezig. Trainen en rusten vind ik belangrijker.

Het komt er kort op neer dat ik 13.30 uur in mijn hoofd had terwijl er toch echt 13.00 uur in het boekje stond. Hoe die tijd in mijn hoofd kwam weet ik nog steeds niet. Ik wil van te voren alles nog even goed bekijken en dus ben ik nog even naar het keerpunt van het het lopen gelopen. Toen ik daarvan terugliep zag ik niemand meer inlopen en dacht ik, ‘Het zal toch niet waar zijn dat ik abuis zit met de startijd’.

Ik zag toen ineens het hele startveld de hoek om komen en schrok wel even. Ik zag Gerrino en Marcel aan de overkant staan en heb aan hun mijn bidon en trainingspak gegeven en gevraagd of ze dat aan mijn Sandra wilde geven en ben toen er maar achter aan gaan rennen. Dit was toen mentaal even heel moeilijk want ik heb van te voren altijd verschillende scenario’s doorgenomen in mijn hoofd, zodat ik tijdens de wedsrtijd op bepaalde situatie makelijker kan inspelen. Aan dit scenario heb ik echter nog nooit gedacht !!! Ik heb toch
mijn hoofdje kunnen resetten en nieuwe doelen gesteld. Dit was voor mij al een overwinning. Wat daarna gebeurt is, is bekend.

Ik ben na afloop na de wedstrijdleiding gegaan en gevraagd of ze me nu gingen diskwalificeren omdat ik te weinig gelopen heb. De jury zei dat ze zelf niks geconstateerd hadden en mij zouden diskwalificeren als er een protest zou komen. Dit gebeurde ook en dit was terecht. Ik heb immers te weinig gelopen en heb het volledig geaccepteerd en het doet er niet toe wie er een protest in gedient heeft. Het was gewoon mijn eigen stomme schuld. Ik was immers al blij dat ik toch best goed gedraaid heb, zeker een week na Venray.

Na afloop heb ik de boel geanalyseerd, ook samen met mijn trainer die er toevallig niet bij was. Wat ik geleerd heb is dat ik nog secuurder de boekjes moet lezen en eventueel verifieren en mocht het weer voorkomen dat ik eerst de startlijn aantik zodat ik de volledige afstand loop. Het grappige is dat Lance Armstrong tijden de Amstel Gold Race ook te laat begon aan de wedstrijd en eerst een inhaalslag moest doen en toch nog vierde werd.

Ik analyseer dus eerst, leer ervan en ben daarna weer met de volgende wedstrijd bezig.

Bedankt nog voor degene die het voor mij opgenomen hebben en de organistaie van Gemert die het toch heel goed voor elkaar heeft. Ik wens ieder in ieder veel sportplezier verder en positief blijven denken. Het is mischien allemaal geen goede reclame voor de sport maar er word wel over gelezen en gesproken.”

Bronnen / Links:
Huub Maas
Triathlon Lijst Nederland
Duathlon Gemert