Vansteelant en Heeren favoriet in Calais

Aanstaande zaterdag en zondag is de Franse havenstad Calais gastheer van het wereldkampioenschap duathlon over de korte afstand.

Bij de dames is veelvoudig wereldkampioen Irma Heeren de topfavoriete voor de wereldtitel. Reeds vijfmaal eerder werd zij wereldkampioene duathlon. Vorig jaar liet Heeren op het WK verstek gaan, ten faveure van het EK Triathlon Lange Afstand in Almere, dat zij overigens glansrijk op haar naam schreef. Dit jaar zal zij echter hard moeten werken om een zesde titel te bemachtigen. De Australiërs hebben een sterke ploeg onder aanvoering van Jackie Gallagher en Emma Carney gestuurd. Daarnaast mogen de Francaise Edwige Pitel, de Tsjechische Alena Peterkova, de Zwitserse Dolorita Fuchs-Gerber en de Engelse Michelle Dillon niet onderschat worden.

Bij de heren is de Belg Benny Vansteelant weer de grote favoriet. Vorig jaar was hij dat ook, maar hij maakte het toen bij lange na niet waar. Toen werd hij bij het WK Duathlon in Huntersville 48e, terwijl hij – net als dit jaar – in vrijwel iedere wedstrijd waarin hij uitkwam, ongeslagen was.
De grootste concurrentie zal hij te duchten hebben van de Franse Yann Millon, al twee jaar de regerend wereldkampioen (en zilveren medaillewinnaar vn 1997). Daarnaast zijn de Italiaan Allessandro Alessandri en zijn eigen landgenoot Jurgen Dereere MANNEN om rekening mee te houden. Dereere liet vorige week in Tubbergen zien in uitstekende vorm te verkeren. Dereere troefde in het Twentse onze landgenoten Van der Smissen en Maas af. Beide Nederlandse heren zijn er op gebrand om in Calais een goed resultaat neer te zetten en mikken minimaal op een top-8-klassering. Maas was vorig jaar op het WK nog vijfde en mikt nu op minimaal dezelfde positie.

De volledige Nederlandse equipe die in Calais aan de start komt, bestaat uit:
Heren: Huub Maas, Armand van der Smissen en Nico Weerkamp
Dames: Irma Heeren en Yvonna Tinga

Junioren:
Heren: Jochen Cals en Remy Vasseur
Dames: Michelle Fangmann en Stephanie Kortekaas

Masters-40:
Heren: Berrie Zoontjes en Peter Dullaart
Dames: Brigitte Summer-Djie

Masters-45:
Heren: Rien van Kessel
Dames: Willy de Nooyer

Masters-50:
Heren: Bert Streumer en Jan van Wonderen
Dames: Terèse van Lare

Masters-55:
Heren: Dick Benschop

Masters-60:
Heren: Jos Put, Ben van Kempen en Jacob Teuthof

Bronnen / Links:
NTB