Nieuwe Europese Ironman-wedstrijd in UK

Vanaf volgend jaar zal er het Verenigd Koninkrijk wederom een Ironman-wedstrijd rijk zijn. In Llanberis (Wales) zal in 2001 een halve triathlon georganiseerd worden die deel uitmaakt van het Ironman circuit. Er zijn daar dan ook 30 startplaatsen te verdienen voor Hawaii 2001. Het is verder de bedoeling dat vanaf 2002 een wedstrijd over de volledige afstand wordt neergezet.

Deze nieuwe loot aan de Ironman stam zal worden gehouden op 9 september 2001. Met dan nog maar vier weken te gaan tot de Ironman World Championships in Hawaii, zal het voor veel atleten de laatste mogelijkheid zijn om zich nog voor Kona te kwalificeren.

In 1991 en 1992 had men in het Verenigd Koninkrijk al eerder een wedstrijd waar startplaatsen voor Hawaii te verdienen waren, namelijk de triathlon van Ironbridge. In 1991 was dat nog een volledige afstand (overigens toen nog gewonnen door onze eigen Lucien Loyens), vanaf 1992 is de triathlon van Ironbridge altijd gehouden over de halve afstand. Vorig jaar raakte de Ironbridge triathlon in financiele problemen, als gevolg waarvan deze altijd zeer populaire wedstrijd onder Britse atleten dit jaar helaas niet meer op de kalender voorkwam.

De nieuwe Ironman van Llanberis vindt plaats in een landschappelijk zeer fraaie omgeving. Het plaatsje ligt in Snowdonia National Park, aan de voet van de berg Snowdon, de tweede hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Deelnemers kunnen derhalve een wedstrijd in een van de fraaiste landschappelijke decors tegemoet zien.

De officiële bekendmaking van deze nieuwe Ironman wedstrijd zou eigenlijk volgende week pas plaatsvinden. Een kort bericht in een lokale Welshe krant werd echter opgepikt door Triathletes-UK, het Britse equivalent van Triathlon Web Nederland. Binnenkort zal onder ironmanuk.com een website voor de Half Ironman van Llanberis geopend worden met uitgebreide wedstrijdinformatie en de mogelijkheid van on-line inschrijving.

Bronnen / Links:
Triathlon Digest
Triathletes UK