Assen maakt zich klaar voor sterkbezet NK Wintertri

Aanstaande zaterdag vormt ijsbaan ‘De Smelt’ in Assen voor de zeventiende maal het decor voor Nederlands enige wintertriathlon, en daardoor automatisch ook Nederlands Kampioenschap op die discipline.

Ondanks het teruglopen van de deelnemersaantallen op de lange afstand – dit jaar strijden er slechts circa 85 atleten op die afstand – is er sprake van een zeer brede top. Zo mag de titelverdediger, Arjen Kuper, hevige concurrentie verwachten van onder andere Patrick Snijders, Tiedo Tinga, Harco Schaafsma en Kurt van der Nes. Ook aan de start verschijnen de twee Hawaii-toppers van enkele weken geleden: Frank Heldoorn en Guido Gosselink. Hun kansen zijn echter moeilijk in te schatten. Geruchten beweren dat Guido het schaatsen echter goed
beheerst. Ook de veteranen Jan van Baar en Mart Moraal mogen niet uit het oog worden verloren. In eerdere edities hebben zij zich meermalen nadrukkelijk voorin het klassement laten zien. Voor hen is derhalve een klassering in de top-5 zeker niet uitgesloten.

Bij de dames is er helaas nauwelijks sprake van onderlinge strijd. De kampioene van vorig jaar, Marianne Vlasveld, heeft zich geblesseerd afgemeld. Als enige kanshebber blijft over Geurie Vastenburg.

Er zijn enkele trends waar te nemen in de deelnemers-aantallen van de wintertriathlon. Zoals ook in voorgaande jaren laat de lange afstand (het historische hoofdnummer van Assen: 20 km lopen, 100 km fietsen, 40 km schaatsen) een lichte terugval zien in het aantal deelnemers. Dit verlies wordt gecompenseerd door de deelname aan de halve afstand (10 km lopen, 50 km fietsen, 20 km schaatsen). Hier is het aantal inmiddels uitgegroeid tot ca. 300. Verheugend is het feit dat, in tegenstelling tot de lange afstand, er een ruime belangstelling bestaat van vrouwelijke triatleten. De titel op de middenafstand is zoals altijd een open strijd, omdat zich ieder jaar opnieuw onbekende talenten melden die de titel opeisen.

De estafette-wintertriathlon kenmerkt zich voor het overgrote deel als een recreatief evenement. Het aantal estafetteteams is met circa 150 teams op hetzelfde peil gebleven.

Bronnen / Links:
Wintertriathlon Assen