Tweede afgelasting duathlonkampioenschap

Binnen een week na het bericht dat het EK Duathlon in Bath afgelast werd, kreeg de Europese Triathlon Unie (ETU) opnieuw een bittere pil te slikken. De organisatoren van het Jeugd-EK Duathlon annex ETU-Cupfinale in Blumeau hebben besloten om ook hun wedstrijd (die gepland stond voor 1 oktober) te annuleren. De oorzaak: gebrek aan belangstelling vanuit de 39 nationale bonden.

Volgens de ETU had geen enkele nationale bond voor de deadline van 18 september deelnemers ingeschreven. ETU-secretaris Erika Koenig-Zenz wijt het voornamelijk aan de Olympische Spelen. “Triathlon beleefde het afgelopen weekeinde haar hoogtepunt. (…) Maar de keerzijde lijkt te zijn dat de nationale bonden (te) diep in de buidel hebben moeten tasten voor de selectierace om in de OS te komen.” Ook bij eerdere (jeugd) EK’s dit jaar waren 10 tot maximaal 20 nationaliteiten vertegenwoordigd.

De hele situatie vindt de ETU verontrustend. De aankondiging vanuit Blumeau is een teken aan de wand: “Naast de nationale bonden raken ook de organisaties aan hun taks. Tijdens het ETU-Congres, afgelopen juli tijdens het EK in Stein, werd al aangegeven dat er een neergaande lijn te zien is in de ontwikkeling van de ETU-Cup en de Europese kampioenschappen. We kachelen achteruit als het gaat om media-belangstelling, financiele stabiliteit en steun van de nationale bonden.”

” Zonder een duidelijke structuur en sterke wedstrijden op Europees niveau, zonder een duidelijke competitie, zal er steeds minder sponsorgeld beschikbaar zijn. We moeten niet vergeten dat de Olympische Spelen iets groots en unieks zijn, maar dat deze slechts eenmaal per vier jaar plaatsvinden. We moeten ons richten op de dagelijkse praktijk: het opsporen en kweken van atleten. Zij moeten in de sport kunnen groeien, en moeten ondersteund worden in hun ontwikkeling, op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Daarnaast zijn er ook andere, niet-Olympische atleten om naar om te kijken: onze duatleten, wintertriatleten en onze jeugd-atleten.”

“Het belangrijkste daarbij is geld. Geld komt binnen als de sport serieus genomen wordt en aantrekkelijk is voor zowel media als toeschouwers, en een duidelijke structuur heeft. Als datgene wat we proberen te verkopen sterk, goedbezocht en goed ondersteund is. Als men kan vertrouwen in de reglementen en degenen die de sport managen. Dan zullen we ook geld zien terugkomen. Er ligt veel werk te wachten om de rugwind van de Olympische Spelen ten voordele van onze sport te gebruiken.”

Bronnen / Links:
Triathlon Live