Rob Barel: Sydney wordt laatste triathlon

Rob Barel, wiens kandidatuur voor de Olympische Spelen vorige week door NOC*NSF werd bevestigd, heeft gemeld dat de Olympische triathlon in Sydney op 17 september zijn laatste zal worden. “Ik heb nu 18 jaar en 19 seizoenen de sport beoefend”, zei Rob over zijn aankomend afscheid. “Mijn eerste wedstrijd was in september 1982, en mijn laatste dus in september 2000. Ik heb nog geen plannen voor daarna, maar na de Spelen stop ik met triathlon”.

Barel, nu 42, zal de oudste deelnemer aan de Olympische triathlon zijn. Hij is Nederlands meest gelauwerde triatleet, met acht nationale titels, zeven Europese, en één wereldtitel, behaald in het eerste Wereldkampioenschap over de lange afstand in Nice 1994. Daarnaast behaalde hij ook zesmaal zilver bij een EK en tweemaal bij een WK (over de Olympische afstand). Momenteel staat hij 36e in de World Ranking.

Barel was ondanks zijn staat van dienst niet de eerste keus van de bond voor de selectie. “Ik werd pas in 1999 opgenomen in de selectie omdat ik in 1997 geblesseerd was. In 1998 versloeg ik keer op keer de geselecteerde atleten. Uiteindelijk vond de bondscoach het geen slecht idee om mij ook in de selectie op te nemen. Het feit dat ik in 1998 niet gevraagd werd voor de selectie maakte me zo boos, dat ik besloot om mezelf voor de Olympische Spelen te gaan kwalificeren.”

Barel is vrijwel zijn gehele topsportcarrière als proftriatleet door het leven gegaan. Na zijn afstuderen als bioloog heeft hij in 1984 en 1985 twee jaar full-time gewerkt. Daarnaast heeft hij in 1997 part-time gewerkt als marketing consultant voor McDonald’s. In de overige jaren heeft hij ruwweg de helft van zijn inkomen gehaald uit sponsoring door Rider. De rest kwam uit de prijzengelden. Hij heeft in zijn gehele carrière 251 triathlons in 31 landen uitgelopen. In 113 daarvan kwam hij als winnaar over de streep. “Het reizen naar verschillende landen en culturen en de vriendschappen zijn altijd de meest belangrijke beloningen van de triathlonsport geweest,” aldus Barel “maar een goede tweede is toch het trainen voor drie zeer verslavende sporten.”

Barel zal op 8 juli nog voor het Nederlandse team uitkomen bij de Europese Kampioenschappen OD in Stein. Alleen in 1997, toen hij geblesseerd was, heeft hij een EK gemist. Na Stein zal hij nog deelnemen aan het NK in Holten en mogelijk nog de World Cup wedstrijd in Corner Brook (CAN). Op 4 september vertrekt hij met het Nederlandse team naar Sydney voor de allerlaatste triathlon in zijn imposante carrière

Bronnen / Links:
Triathlon Live