Mik Borsten en Jos Everts scoren bij “indoor-triathlon”

Mik Borsten en Jos Everts mogen zich sinds zaterdagavond 27 mei, zij het niet officieel, de twee snelste triatleten op de planeet noemen. Bij hun “indoor-triathlon” hebben Mik en Jos de bestaande wereldrecords op de lange respectievelijk kwart triathlon gebroken. Beide heren zouden hun poging om “indoor” – op de fietsergometer en loopband – een aanval te doen op de bestaande wereldrecords in eerste instantie wagen tijdens de Duursport-Expo in Rosmalen. Toen de Duursport-Expo echter begin mei werd afgeblazen, besloten zij gewoon door te gaan met hun poging, maar dan in Amersfoort, de woonplaats van Mik.

Na het zwemmen, dat plaatsvond in het plaatselijke Sportfondsenbad, fietsten Mik en Jos onder politiebegeleiding de overbruggende
5 kilometer naar de Groenmarkt. Daar vervolgden zij in de muziektent op fietsergometer en loopband hun recordjacht. Met name het fietsen ging bij beiden ontzettend hard. Jos trapte op de ergometer een gemiddelde van tegen de 75 km/h en had dus nauwelijks meer dan een half uur nodig voor de 40 kilometer. Met vervolgens een looptijd van 34’25 op de loopband klokte Jos uiteindelijk 1:29’50 op de OD-triathlon, een verbetering van de wereldbesttijd met maar liefst ruim 12 minuten.

Mik fietste iets ‘rustiger’ aan, maar wist toch de 180 kilometer met een gemiddelde snelheid van bijna 60 km/u af te leggen. Het fietsen was voor hem zwaarder dan voorzien vanwege maagproblemen. Door zijn supersnelle fietstijd had Mik echter inmiddels een voorsprong op het recordschema van bijna drie kwartier. Met een consoliderende looptijd wist Mik uiteindelijk uit te komen op 7:44’13, ruim vijf minuten sneller dan de recordtijd van Luc van Lierde in Roth 1996.

OD – indoor triathlontijden Jos Everts:
Zwemmen: 20’50
Fietsen: 35’36
Lopen: 34’25

LD – indoor triathlontijden Mik Borsten:
Zwemmen: 1:04
Fietsen: 3:20
Lopen: 3:20