Jan van der Marel neemt afscheid van topsport in Nieuwkoop

Op zondag 28 mei aanstaande komt een einde aan een tijdperk. Jan van der Marel, een van Nederlands beste triatleten, zal op die dag in de halve triathlon van Nieuwkoop een punt zetten achter zijn lange en imposante topsportcarrière.

Jan heeft in de afgelopen jaren vrijwel alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Waarbij 1998 waarschijnlijk wel de kroon spande: Jan werd Nederlands Kampioen op zowel de Midden- als de Lange-Afstand, Nederlands Kampioen Wintertriathlon en greep net naast de kampioensbeker op de lange afstand Duathlon. Naast Nieuwkoop – zijn ‘thuiswedstrijd’ waar hij ook al meermalen met de winst naar huis ging – heeft Jan viermaal Almere op zijn naam geschreven, vorig jaar zelfs in een recordtijd van 7:57:46 (waarmee hij tot nog toe de enige is die in Almere ooit een tijd onder de 8 uur heeft gerealiseerd).

Jan is met name een lange-afstandsspecialist. Zijn fietscapaciteiten en zijn mentale hardheid zijn alom bekend en berucht bij zijn tegenstanders. Typerend voor Jan is dat hij de laatste jaren vrijwel als enige triatleet topsport wist te combineren met een zware full-time baan.

In Nieuwkoop, dat dit jaar ook het Nederlands Kampioenschap Midden-Afstand herbergt, zal de concurrentie het Jan naar verwachting zeer moeilijk gaan maken. Vrijwel de gehele Nederlandse triathlontop verschijnt aan de start in Nieuwkoop. Een greep uit de voorinschrijvingen: Vincent Bruins (vorig jaar tweede in Nieuwkoop achter Jan), Chris Brands, Wiebe Heidema, Frank Heldoorn, Gerrit Heusinkveld, Tiedo Tinga, Guido Gosselink, Casper van den Burgh, Richard van Diesen, Stefan van Namen, Menno Oudeman, Rob Schilder en Machiel Ittmann. Verder heeft ook een klein contingent Russische triatleten zich ingeschreven, waaronder Alexander Fillipov, die in 1996 al eens tweede werd achter Jan van der Marel.