Duursport-expo gaat niet door; indoor-triathlon wel

De NTB meldde op
9 mei dat de organisatie van de Duursport-expo heeft bekend gemaakt dat het evenement, dat gepland stond van 26 – 28 mei aanstaande in het Autotron in Rosmalen, geen doorgang vindt. Triathlon was één van de onderdelen op deze beurs. Rob Barel zou er ondermeer een clinic geven, en verder zou de Amersfoortse ultraloper en triatleet Mik Borsten een poging wagen om indoor (op hometrainer en loopband) het wereldrecord van Luc van Lierde op de hele triathlon (7:50’27) scherper te zetten.

De organisatoren hebben de NTB gemeld dat ‘de sport er wel klaar voor is, maar de exposanten, met name door tijdgebrek, nog niet’. Er zijn dus onvoldoende exposanten gevonden om het project financieel te dragen. Getracht wordt nu om de beurs in de toekomst (mogelijk volgend jaar zelfde tijd) alsnog te houden.

Ondanks dat de Duursport-expo nu dus niet doorgaat, geldt dat niet voor de poging van Borsten. Op zaterdag 27 mei zal hij gewoon als gepland om 16.00 uur zijn poging wagen, zij het dat de poging niet gedaan wordt in Rosmalen, maar in zijn woonplaats Amersfoort. Het zwemmen zal plaatsvinden in het Sportfondsenbad, en het fietsen en lopen op de Groenmarkt voor Café “Het Nonnetje”. Het zal de eerste keer zijn dat een triatleet een triathlon op deze wijze aflegt.

Als Borsten voor 23.50 uur ‘s avonds de marathon aflegt heeft dan mag hij zich de snelste lange-afstands triatleet noemen. In september 1998 heeft hij reeds op deze locatie het Nederlands record op de zes uur hardlopen op de loopband aangescherpt tot ruim 74 KM. Het volbrengen van een hele triathlon op deze wijze is spectaculair maar loodzwaar. Borsten kan dus de nodige aanmoedigingen gebruiken. Kom hem daarom aanmoedigen!

Jos Everts – de winnaar van onder andere de triathlons in Almere en Roth, en tevens een flink aantal jaren Nederlands recordhouder op de hele triathlon met 8.06 uur – al op deze zelfde avond proberen het wereldrecord op de olympische afstand (1:42) te verbeteren. Ook dit zal een spectaculair gezicht zijn. De start is om 17.00 uur en de finish om ongeveer 18.40 uur.

Beide triathlons worden georganiseerd voor een goed doel. Alle sponsorbijdragen gaan naar de Stichting Gezond Verstand. Deze stichting heeft als doelstelling “het door middel van sport verlichten van psychisch en of lichamelijk leed”. De stichting ondersteunt onder andere survival vakanties voor jongeren met problemen. Meer informatie is te vinden op http://depressieve.nl

Bronnen / Links:
Mik Borsten