Discussie over hulp aan atleten bij EK Stein

Tijdens de Europese Kampioenschappen Triathlon 2000 in Stein zal een nieuwtje worden geïntroduceerd: technische assistentie tijdens het fietsonderdeel, zo meldde wedstrijd-organisator Henk Cals op Triathlon Lijst Nederland.

“In de praktijk betekent dit, dat het concept wordt toegepast dat ook in alle grote wielerwedstrijden wordt gebruikt. Tijdens het fietsonderdeel worden de atleten vergezeld van 2 motoren. Achterop zit een mecanicien, die voorzien is van voor- en achterwielen. Heeft een atleet pech, hij rijdt lek bijvoorbeeld, dan vraagt de atleet aan de rechterkant van de weg assistentie.”, aldus Henk Cals.

Dit concept zal worden gebruikt tijdens de kwalificatie wedstrijden voor heren elite op donderdag 6 juli, tijdens het EK voor junioren op vrijdag 7 juli en tijdens het EK voor dames en heren elite op zaterdag
8 juli.

Op TLN wierp de mededeling van Henk Cals meteen de nodige vragen op. Er worden problemen voorzien doordat de motor-mecaniciens in de weg rijden, zelf stayer-objecten gaan vormen etc. Daarnaast wordt afgevraagd of voor een topatleet die lek rijdt niet sowieso de wedstrijd voorbij is: hij of zij zal zeer waarschijnlijk niet meer terugkomen in de kopgroep (aangezien bij het EK stayeren is toegestaan). En tot slot vroeg men zich af of iedeen in de betreffende wedstrijd dezelfde hulp binnen redelijk dezelfde tijd kan garanderen. Als dat niet het geval is, dan heeft de organisatie dus een hand in het bevoordelen van sommige atleten (meest waarschijnljik de koplopers) ten opzichte van anderen.

In een reactie schrijft Henk Cals dat het verlenen van technische assistentie alleen bedoeld is voor wedstrijden van een buitencategorie, zoals het EK, het WK en ook de Olympische spelen. Dus ook alleen maar bij drafting-wedstrijden voor kleine groepen, maximaal 75 personen. “Het gaat hier niet om te vernieuwen om te vernieuwen, maar het onderzoeken van mogelijkheden en oplossingen. Waarbij de keuze van een ander soort triathlon al jaren geleden gemaakt is.”

Tijdens stayer-triathlons lijkt het fietsonderdeel sterk op een “normale” wielerwedstrijd, aldus Henk Cals. “In 1999 heb ik de Franse Grand Prix wedstrijd in Rennes (kandidaat voor het WK 2002) bezocht. Voor de mensen die niet weten wat dat is: Wedstrijden op het hoogste niveau, Olympische Afstand, waaraan top atleten uit de hele wereld deelnemen. Het zijn clubteams. Het zijn stayer wedstrijden. Het deelnemers aantal en deelnemers niveau is te vergelijken met een EK. Hier reden de bekende MAVIC teams mee tijdens het fietsonderdeel. Naar ieders tevredenheid! Het wordt dus reeds gedaan. Het is reeds realiteit. In Stein zal het voor het eerst tijdens een EK worden gebruikt. Bedenk dat als je in dit soort wedstrijden bijv. lek rijdt je uitgeschakeld bent. Denk aan de grote belangen voor een atleet, die door een simpele lekke band om zeep worden geholpen.”