Hoe kan ik aan trainingsschema’s komen?

In tegenstelling tot de loopsport, waar men vaak vrij eenvoudig aan een ‘standaard’ schema kan komen voor een 10 kilometer, een halve of een hele marathon, bestaat er weinig tot niets op dit vlak voor triathlon of duathlon. Dit omdat het complexe samenspel tussen zwemmen, fietsen en lopen (en voor wintertriatleten en -duatleten ook nog eens mountainbiken, schaatsen en/of langlaufen) en uiteraard de grote diversiteit in trainingsdoelen en de persoonlijke situatie (werk, gezin) het bepaald niet eenvoudig maken om met standaard-schema’s te werken.

Tel daarbij op dat iedere atleet een ander uitgangsniveau heeft als het gaat om zwemmen, fietsen lopen etc., en iedereen zal begrijpen dat het opstellen van zinvolle standaard-schema’s in de triathlonsport een zeer lastige, zo niet onmogelijke opgave is.

Hoe kun je dan aan schema’s komen?

  • Gratis is er weinig of niets. Een voorbeeld van een trainingsschema om je voor te bereiden op een eerste 1/8e of 1/4e triathlon kun je vinden op de site van toptriatleet Guido Gosselink. Onder de knop ‘training’ vind je enkele voorbeeldschema’s die zijn opgesteld voor deelname aan de triathlon van Holten en de UT-triathlon van Enschede.
  • Binnen veel verenigingen lopen gediplomeerde triathlontrainers rond. Zij zijn altijd wel in staat en bereid om een persoonlijk trainingsschema voor je op te stellen. Maar dan moet je uiteraard wel lid zijn. Een overzicht van verenigingen in Nederland is hier te vinden.
  • Er zijn ook diverse (triathlon)trainers, zowel in Nederland als daarbuiten, die tegen betaling trainingsbegeleiding en -advies geven. Prijzen (en kwaliteit) kunnen enorm verschillen. Op deze pagina vind je onder het kopje ‘Coaching en (trainings)begeleiding’ een aantal mogelijkheden voor persoonlijke trainingsbegeleiding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *