Hoka Valor en Conquest 2

Zoals met zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn er voor- en tegenstanders en waar het lopen op ultra dunne non-dempende schoenen (barefoot running) voorbij lijkt te zijn neemt de vraag naar de schoenen van Hoka One One alleen maar toe. Deze lijken toch echt wel een blijvertje te zijn. Deze ontwikkelingen zien we niet alleen hier maar ook in de US. Maar niet alleen bij HOka zien we een ontwikkeling richting meer demping gaan. Ook merken zoals Saucony doen veel research naar materialen die op het juiste moment in de fase van een looppas veel demping geven, maar op andere momenten in de pas weer actiever zijn. Dat hierin steeds beter de juiste balans gevonden lijkt te worden bevestigd door de lopers zelf. Waar vroeger schoenen die meer demping gaven, dus meestal zachter, vaak ongeschikt waren om snel mee te lopen. De energie werd als het ware ‘weg’ gedempt. Met de Hoka’s en bijvoorbeeld ook de Iso Triumph en Iso Hurricane van Saucony kan nog steeds behoorlijk rap gelopen worden. D.m.v. druksensoren kan steeds beter gemeten worden welke schoenen het beste effect hebben.

Afgelopen najaar waren de schoenen van Hoka al heel erg snel uitverkocht en waren er maanden geen schoenen te krijgen. Een overname van het merk en verplaatsing van de magazijnen van Frankrijk naar Nederland waren hier mede debet aan. Onlangs zijn de nieuwe voorraden uitgeleverd en hoewel zelfs hiervan al maten in sommige modellen zijn uitverkocht zijn er ook een aantal nieuwe modellen bij gekomen. En deze nieuwe modellen zijn een echte toevoeging aan het assortiment.

Tot op heden waren vrijwel alle modellen breed tot zeer breed van pasvorm te noemen en konden de lopers met een smallere voet niet echt hun weg vinden in de collectie van Hoka. Met de komst van de nieuwe Valor en de Conquest 2 worden ook zij bediend. Twee modellen die beiden een smallere pasvorm hebben, maar qua zool van elkaar verschillen.

De nieuwe Valor is de zachtere schoen die meer het gevoel geeft zoals men dat van de Hoka’s gewend is. Een demping die veel groter is dan bij de reguliere schoenen en die voor lopers met chronische klachten aan de kuiten, achillespezen en knieën als extreem comfortabel wordt ervaren. Het gevoel van de Hoka Valor is als dat van de Bondi modellen, maar dan in een veel smallere pasvorm. En nog steeds voelen de schoenen ondanks hun dikkere zolen aangenaam licht. De heren Valor laat de weegschaal stilstaan op 270 gram in een herenmaat 9. Dat is om maar een voorbeeld te noemen ruim 60 gram minder dan een Asics Gel Nimbus in dezelfde maat.

De Conquest 2 is eigenlijk ook een nieuwe schoen in de collectie. De Conquest 1 was een schoen die een wat te stevige tussenzool kende. De lopers die hier het Hoka gevoel op verwachten kwamen bedrogen uit. Hoka heeft goed geluisterd naar de commentaren van haar klanten en de tussenzool is aangepast naar een meer Hoka ‘feel’, maar minder zacht -sommigen zeggen ‘zompig’- dan bijvoorbeeld de Stinson Lite of de Bondi. Deze schoen geeft ook meer stabiliteit en maakt de schoen zeer geschikt voor de zwaardere lopers of lopers die een wat meer actieve loopstijl hebben en toch meer demping dan normaal willen hebben. Je hebt het gevoel dat je iets minder ver de tussenzool in zakt, je hebt meer stabiliteit en toch geeft de schoen een enorme hoeveelheid demping. Maar een wat actievere loop dan van sommige andere modellen en dus door de fit van de schoen dus ook geschikt voor een voet die wat smaller is of voor de loper of loopster die houdt van een schoen die wat meer om de voet heen zit. De Conquest 2 heeft een gewicht van net iets meer dan 330 grams en ook dat is in vergelijking met andere gelijkwaardige schoenen qua stabiliteit nog relatief licht.

Voor lopers/triathleten die al reacties van anderen hebben gehoord of hebben gelezen, maar de schoenen nog nooit zelf hebben geprobeerd start dit voorjaar de Hoka test tour weer. Tijdens de test tour kun je verschillende modellen van Hoka proberen om het gevoel te ervaren zonder dat je meteen een paar schoenen moet aanschaffen. De aftrap begint bij op 21 maart bij Tri-Run in Hilversum en daarna wordt via de website en FB pagina van Hoka One One wekelijks bekend gemaakt waar en wanneer de test tour nog aanwezig zal zijn.