Mola en Jorgensen winnen in Londen

LONDEN (GBR) – De vierde manche in de World Triathlon Series, zaterdag in Londen, is gewonnen door Mario Mola en Gwen Jorgensen. Voor de Spanjaard was het zijn eerste overwinning in de WTS. De Amerikaanse Jorgensen was al toe aan haar vijfde winst in een WTS-triathlon. Na Yokohama twee weken geleden was het bovendien haar tweede zege op rij. Mola wist zich in Japan nog geklopt door zijn sterke landgenoot en wereldkampioen Javier Gomez. Deze moest vandaag genoegen nemen met de zesde plaats.

Mola klopte in de einsprint de Zuidafrikaan Richard Murray en de verrassende Portugees Joao Pereira, die voor het eerst op een WTS-podium bij de elite stond. Net als twee weken geleden in Yokohama wisten de gebroeders Brownlee nu voor eigen publiek ook geen podiumplaats te bemachtigen. Alistair en Jonathan werden op het parcours waar ze in 2012 Olympische successen boekten (goud en brons) nu vierde en vijfde. De Britse broers kwamen op enige afstand van de drie snelste zwemmers uit het water, maar wisten in de eerste fietsronde de aansluiting te vinden. Ook trokken ze lopend hard aan de kopgroep, maar kwamen in de slotfase toch net tekort. Het is lang geleden dat een WTS-wedstrijd het zonder zowel Gomez als een van de Brownlees op het podium moest stellen.
De enige Nederlandse deelnemer Marco van der Stel werd na een pittige race met kleine tijdverschillen op een nog onbevredigende 49e plaats.

Jorgensen boekte een eenvoudige winst nadat ze vanuit de kopgroep op het slotonderdeel snel orde op zaken stelde. Landgenote Sarah Groff werd tweede en oudgediende Emma Jackson greep het brons. Voor het eerste in zes jaar Londense races stond er geen enkele Brit op het podium, ondanks verwoede pogingen van Jodie Stimpson om zich nog naar de kop terug te lopen. Namens Nederland deed alleen Rachel Klamer mee. Ze eindigde in de middenmoot op een achttiende plaats nadat ze na het zwemmen in de achtervolging op de kopgroep terechtkwam. Deze achtervolgende groep bleef gedurende vrijwel het hele fietsonderdeel op een kleine twintig seconden achter de koplopers aanjagen, maar konden pas in de slotfase echt wat dichterbij komen.

[Update 1-jun] Bij het paratriathlon-evenement in Londen waren Geert Schipper en Saskia van den Ouden goed voor de overwinning in hun categorie. Schipper pakte na Besancon een week eerder zijn tweede winst en is hard op weg zich te kwalificeren voor de Paralympics in Rio, waar triathlon voor het eerst op het programma staat. Brons was er in Londen voor Joleen Hakker bij de visueel gehandicapten.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON LONDON (GBR) (Sprint afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Mario Mola ESP 49.46
2 Richard Murray RSA 49.47
3 Joao Pereira POR 49.49
4 Alistair Brownlee GBR 49.52
5 Jonathan Brownlee GBR 49.58
6 Javier Gomez ESP 50.00 VROUWEN
-----------------------------
1 Gwen Jorgensen USA 54.44
2 Sarah Groff USA 55.12
3 Emma Jackson AUS 55.19

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union