Klamer en Van Egdom strijden met wereldtop in WTS Kaapstad

KAAPSTAD (RSA) – Europees kampioene Rachel Klamer en debutant Jorik van Egdom staan komend weekend namens Nederland aan de start tijdens de tweede ronde van de World Triathlon Series 2014, in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Het is voor het eerst dat er een WTS-wedstrijd op het Afrikaanse vasteland gehouden wordt.

Rachel Klamer opende de WTS 2014 in Nieuw-Zeeland met een tiende plek. Bondscoach Eric van der Linden zag haar in actie en constateerde dat Klamer haar vertrouwde vormpeil begint te benaderen. “Tijdens de race in Auckland konden we zien dat haar zwem-, en fietsniveau al voldoende was om voor in de race mee te draaien. Haar loopvorm is groeiende. De drie extra weken training sindsdien hebben haar loopniveau hopelijk verder doen toenemen. Voor Rachel wordt het van belang om weer goed voorin uit het water te komen, plaats te nemen in de kopgroep en hopen dat de kopgroep wegblijft. Dan kan ze wederom in de top tien eindigen.” Klamer moet het opnemen tegen de top drie uit de WK-stand, die aangevoerd wordt door de Britse Jody Stimpson. Ook de Duitse Anne Haug en de Britse voormalig wereldkampioene Helen Jenkins zijn van de partij. Klamer is de enige Nederlandse vrouw die deelneemt in Kaapstad.

Jorik van Egdom maakt voor het eerst zijn opwachting op het hoogste mondiale podium. De talentvolle junior uit Veenendaal, die traint bij Rob Barel, krijgt de kans om zich te meten met de wereldtop en daarmee waardevolle ervaring op te doen. De zoon van marathonloper Peter van Egdom won bij de junioren al Europese en wereldtitels in verschillende disciplines en bondscoach Eric van der Linden wil hem graag in actie zien bij de wereldtop. “Voor Jorik wordt de wedstrijd in Kaapstad in ieder geval een uitermate waardevolle ervaring in zijn ontwikkeling als triatleet. We moeten niet vergeten dat hij dit jaar officieel nog uitkomt in de juniorencategorie. Hij moet rustig de tijd krijgen om ervaring op te doen in triathlon op het hoogste niveau. Ik kijk niet primair naar de uitslag na afloop. Zijn potentie voor Rio 2016 is wat mijn interesse heeft. Voor mij is zijn wedstrijd geslaagd als hij zich staande kan houden in de wedstrijd en de waardevolle informatie uit de wedstrijd meeneemt in zijn verdere ontwikkelingsproces”. Van Egdom mag het, net als Klamer, opnemen tegen de top van de WK-stand. De Spanjaard Javier Gomez voert die aan, voor de Brit Jonathan Brownlee en de Australiër Aaron Royle.