Dirk Wijnalda tweede in de Norseman

Dirk Wijnalda op de top (foto: Marc van der Kort)EIDFJORD (NOR) – De Ironman Hawaii is zwaar, de Embrunman in Frankrijk met de col d’Izoard nog zwaarder. Maar de allergrootste beproeving ligt in Noorwegen. Daar werd vandaag voor de elfde keer de Norseman Xtreme triathlon gehouden. Ga maar na: in het donker vanaf het laadperron van een veerboot het tamelijke frisse Hardangerfjord in springen, daar bijna vier kilometer in zwemmen. Vervolgens 180 kilometer fietsen door bergachtig Noorwegen tot 1200 meter boven zeeniveau en dan nog eens een marathon. De eerste 25 kilometer weliswaar vlak, maar daarna de haast onverteerbare klim de Gaustatoppen naar 1880 meter boven de zeespiegel.

Dirk Wijnalda wilde deze ultieme uitdaging niet op zijn to-do lijstje laten staan. De Nederlands kampioen wist tevoren niet wat hij kon verwachten, maar met een tweede plaats maakte hij een uitstekend debuut. De Hellas-triatleet klaarde de klus in 11,5 uur. Afgezet tegen het wereldrecord van 7.45 uur op de Ironman (over dezelfde afstanden) is meteen helder hoe zwaar deze race is. Bovendien werden de 300 deelnemers, waaronder zes Nederlanders, dit jaar teteisterd door zware regenval tijdens het fietsen en een stevige mist op de Gaustatoppen. Daardoor viel ook de elektronische tijdwaarneming bovenop de top uit. Tenslotte functioneerde ook de lift, die in de voorgaande twaalf edities de triatleten terug naar Eidjford brachten niet. Atleten en begeleiders moesten dus ook nog te voet omlaag.

De race werd gewonnen door de ijzersterke Zwitser Markus ‘Toro’ Stierli, die eerder dit jaar al de nieuwe, en al evenzeer zware, Swiss Xtreme triathlon op zijn naam bracht. Stierli had na het fietsen elf minuten voorsprong op Wijnalda en een kwartier op de Deen Ulrik Schaarup. De marathon is een verhaal apart in de Norseman. Na het vlakke gedeelte begint de race pas echt en wordt hardlopen snel berglopen, wandelen en klauteren. Pas boven kregen de volgers een beeld van de kop van de wedstrijd. Stierli hield stand. Met een vermoeide grimas volgde een kwartier later de Nederlands kampioen lange en middenafstand als zijn runner-up. De winnaar van de Holland Triathlon 2012 heeft nu vijf weken om te herstellen tot de Challenge-race in Almere op zijn pittige programma staat.

In de Norseman mogen de eerste 160 triatleten bij het checkpoint aan de klim beginnen en daarmee het felbegeerde zwarte shirt in ontvangst nemen. Daaronder zaten naast Wijnalda ook de Nederlanders Jacob Veenstra, Merijn Schuurman, Peter Vocking en Joop Schwalbach.

Veenstra was op een twaalfde plaats de tweede Nederlander, gevolgd door Schuurman op de zestiende plaats. Niet eerder waren bij de
MANNEN
Nederlandse triatleten bij de eerste twintig geëindigd. Drie jaar geleden werd Gonny Rosendaal wel tweede bij de vrouwen. Rosendaal fungeerde zaterdag min of meer als coach van Wijnalda.

 UITSLAGEN TRIATHLON EIDFJORD (NOR) (IM afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Markus Stierli SUI 11.25.16
2 Dirk Wijnalda 11.41.33
3 Allan Hovda NOR 11.49.30
4 Ulrik Schaarup DEN 11.50.07
5 Lars Christian Vold NOR 11.55.09
6 Lasse Rypdal NOR 12.04.58
VROUWEN ----------------------------
1 Inger Liv Bjerkreim NOR 12.43.14
2 Lydia Waldmuller AUT 12.55.20
3 Line Foss NOR 13.01.34

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Norseman Xtreme