Titels vacant bij EK triathlon in Alanya

ALANYA (TUR) – De Turkse badplaats Alanya maakt zich op voor het EK triathlon in het komend weekend. De wedstrijd, ruim twintig jaar geleden gestart op initiatief van toenmalig NTB-bestuurslid Tom Gouw, maakt al aan aardig aantal jaren deel uit van het ETU-circuit maar was nog niet eerder het decor voor de Europese titelstrijd. En het wordt een open strijd, aangezien zowel Nicola Spirig als Javier Gomez niet aan de start staan om hun titel te verdedigen. Voor Nederland komen bij de elite drie atleten uit: Rachel Klamer, Maaike Caelers en Marco van der Stel. Bij de junioren komen Jorik van Egdom, Menno Koolhaas, Maya Kingma, Jeanine Kocken en Kirsten Nuyes in actie.

Bij de vrouwen noemt de ETU een aardig aantal kanshebbers, maar laat Rachel Klamer als drievoudig winnares nagenoeg onbenoemd. Klamer, die inmiddels hersteld is van een blessure, had in de eerdere WTS-wedstrijden duidelijk nog niet haar vorm te pakken. In Madrid moest ze voor het eerst een wedstrijd staken, en dat zat haar bepaald niet lekker. Met ook dat in het achterhoofd zal zij er op gebrand zijn om in de wedstrijd waar zij haar eerste internationale overwinning op de Olympische afstand boekte – en dat in de twee jaar daarna wist te herhalen – een goed resultaat neer te zetten.
De Britse Non Stanford gaf vorige week in Madrid, en eerder ook in San Diego, nadrukkelijk haar visitekaartje af. Grote kans dat zij komend weekend weer op het podium staat. Maar dan zal ze eerst moeten afrekenen met concurrentes als Ainhoa Murua, Rebecca Robisch, Emmie Charayron en Agnieszka Jerzyk. En hopelijk ook fors tegenspel krijgt van ‘onze’ meiden.

In de
MANNEN
wedstrijd is niet alleen Gomez een opvallende afwezige: ook de gebroeders Brownlee laten het EK voor wat het is. Hiermee lijkt de wedstrijd een prooi te worden voor Ivan Vasiliev, die momenteel vijfde staat op de wereldranglijst en zijn winst in Alanya van vorig jaar ook zal proberen te prolongeren. Naast landgenoot Dmitry Polyanskiy, Mario Mola, het Franse duo Pierre Le Corre en Vincent Luis zal mogelijk ook de jonge Italiaan Matthias Steinwandter een stempel op de wedstrijd kunnen drukken. De jonge Italiaan, vorig jaar Europees kampioen bij de junioren, heeft dit jaar de overstap gemaakt naar de elite.

Bronnen / Links:
– David Peddie
European Triathlon Union