Mirjam Weerd vierde in Ironman Brazil

Tim O'Donnell - IM Brazil 2013

FLORIANOPOLIS (BRA) – [updated] – Mirjam Weerd is vandaag als vierde geëindigd in de Ironman van Brazilië. De Amersfoortse triatlete kwam in de wèl warme Braziliaanse stad een kwartier na winnares Amanda Stevens aan de eindstreep. Stevens won voor het eerst in haar carrière een Ironman.

De tijden in Zuid-Amerika waren snel: Stevens finishte in nieuw parcoursrecord van 9.05.52. Weerd vertoefde de hele race rond de vijfde plaats, zonder een echte bedreiging te vormen voor de Amerikaanse atletes. Dankzij haar solide marathon liep ze naar een goede vierde plaats, waarmee opnieuw nuttige punten gepakt zijn richting Ironman Hawaii.

In de MANNEN race leverde Tim O’Donnell de beste seizoensprestatie. De Amerikaan legde de Ironman af net boven de acht uur. De 32-jarige O’Donnell boekte zijn eerste Ironmanzege na eerder twee tweede plaatsen in Idaho en Texas. Dit seizoen had de marinier minder geluk: hij stapte tot dusverre drie keer uit onder meer vanwege materiaalpech. In Florianopolis was hij liefst achttien minuten sneller dan thuisfavoriet Igor Amorelli. De Tsjechische diesel Petr Vabrousek deed zijn 130e hele triathlon. Voor de 85e keer finishte hij in de top-tien, nu als zesde.

Mirjam Weerd liet na afloop behoorlijk gefrustreerd te zijn over het verloop van de Ironman. “De wedstrijd werd ontsierd door het stayeren, waar geen enkel jurylid tegen optrad. In zulke wedstrijden is het beter dat de MANNEN en vrouwen apart starten, want hier bleven nogal wat concurrentes in een peloton MANNEN mee peddelen. Jammer, want nu kon ik niet het verschil maken op het fietsen.”

Rick Nijhoving, de partner van Mirjam Weerd, won vandaag de kwarttriathlon van Curacao in een parcoursrecord. Ook bij de vrouwen was Nederland succesvol: beroepsmilitaire Angelique van der Linden was de snelste. De nationale militaire ploeg deed voor het eerst mee op de Antillen.