Mirjam Weerd vierde in Ironman Brazil

Tim O'Donnell - IM Brazil 2013FLORIANOPOLIS (BRA) - [updated] - Mirjam Weerd is vandaag als vierde geëindigd in de Ironman van Brazilië. De Amersfoortse triatlete kwam in de wèl warme Braziliaanse stad een kwartier na winnares Amanda Stevens aan de eindstreep. Stevens won voor het eerst in haar carrière een Ironman.

De tijden in Zuid-Amerika waren snel: Stevens finishte in nieuw parcoursrecord van 9.05.52. Weerd vertoefde de hele race rond de vijfde plaats, zonder een echte bedreiging te vormen voor de Amerikaanse atletes. Dankzij haar solide marathon liep ze naar een goede vierde plaats, waarmee opnieuw nuttige punten gepakt zijn richting Ironman Hawaii.

In de mannenrace leverde Tim O’Donnell de beste seizoensprestatie. De Amerikaan legde de Ironman af net boven de acht uur. De 32-jarige O’Donnell boekte zijn eerste Ironmanzege na eerder twee tweede plaatsen in Idaho en Texas. Dit seizoen had de marinier minder geluk: hij stapte tot dusverre drie keer uit onder meer vanwege materiaalpech. In Florianopolis was hij liefst achttien minuten sneller dan thuisfavoriet Igor Amorelli. De Tsjechische diesel Petr Vabrousek deed zijn 130e hele triathlon. Voor de 85e keer finishte hij in de top-tien, nu als zesde.

Mirjam Weerd liet na afloop behoorlijk gefrustreerd te zijn over het verloop van de Ironman. “De wedstrijd werd ontsierd door het stayeren, waar geen enkel jurylid tegen optrad. In zulke wedstrijden is het beter dat de mannen en vrouwen apart starten, want hier bleven nogal wat concurrentes in een peloton mannen mee peddelen. Jammer, want nu kon ik niet het verschil maken op het fietsen.”

Rick Nijhoving, de partner van Mirjam Weerd, won vandaag de kwarttriathlon van Curacao in een parcoursrecord. Ook bij de vrouwen was Nederland succesvol: beroepsmilitaire Angelique van der Linden was de snelste. De nationale militaire ploeg deed voor het eerst mee op de Antillen.

UITSLAGEN 
IRONMAN FLORIANOPOLIS (BRA)
MANNEN -----------------------------
 1 Tim O’Donnell   USA 8.01.31
 2 Igor Amorelli   BRA 8.19.39
 3 Stefan Schmid   GER 8.25.11
 4 Mario de Elias   ARG 8.31.58
 5 Santiago Ascenco  BRA 8.32.19
 6 Petr Vabrousek   CZE 8.32.21
 7 Thiago Vinhal   BRA 8.37.54
 8 Blake Becker    USA 8.38.47
 9 Ciro Violin    BRA 8.41.34
10 Luiz Ferreira   BRA 8.45.59
VROUWEN ----------------------------
 1 Amanda Stevens   USA 9.05.52
 2 Sara Gross     CAN 9.08.37
 3 Jessie Donavan   USA 9.10.28
 4 Mirjam Weerd      9.21.03 
 5 Haley Chura    BRA 9.24.43
 6 Ariane Gomes    BRA 9.26.47
 7 Anne Basso     MEX 9.27.07
 8 Hillary Biscay   USA 9.29.35
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. K. Schaaf - 29 mei 2013:

  Lekker stayeren, goede tijd neerzetten en dan trots doen op de sociale media. Snap niet hoe ze het doen.

 2. Maarten van Kooij - 29 mei 2013:

  Met name de ‘trager’ zwemmende dames profiteren van de grote groepen Age Groupers waarin ze mee naar voren kunnen rijden.

 3. Hans - 27 mei 2013:

  Stayeren is overal een probleem aan het worden en niet alleen in Brazilië.
  Stayeren moet aangepakt worden en het is inderdaad een optie net zoals in Hawaii dat de Pro dames later te laten starten dan de heren.
  Nu is het zo dat de betere zwemsters profiteren om tussen de mannen mee te rijden en dan redelijk fris aan het lopen te beginnen. Ik kan de frustratie van Mirjam heel goed begrijpen