Scheltinga en Kerstens nationaal crossduathlonkampioenen

ALMERE – Evert Scheltinga en May Kerstens zijn zondag in Almere Nederlands kampioenschap crossduathlon geworden. Het was de eerste titelstrijd van het seizoen waarin de Nederlandse Triathlon Bond het 25-jarig bestaan viert. Scheltinga was er al enkele keren dichtbij op de NK’s duathlon op weg en in het veld. Toch was het pas zijn eerste titel, die hij bovendien glans gaf door de twee sterke Belgische opponenten Pieter Rijnders en Geert Lauryssen de baas te blijven. Titelverdediger Wim Nieuwkerk kwam door omstandigheden in het verhaal niet voor: hij werd achtste.

Na de eerste run waren toplopers Erik Negerman en Pim Molenaar als eerste in de wisselzone, gevolgd door Rijnders en Scheltinga. Op de fiets maakten de atleten een vrije val, kwam Rijnders aan de leiding maar kort daarna was het zijn landgenoot Lauryssen, die samen met Scheltinga de koppositie overnam. Het verrassende heuvelachtige parcours in de Flevopolder werd lopend daarna het snelst door de atleet uit Huissen afgelegd. De Belgen volgden daarna en het zilver op het NK ging naar de Friese veteraan Arie de Jong, die zijn grootste winst boekte op het fietsonderdeel. Hardloper Pim Molenaar was aan de streep nog goed voor nationaal brons.

Bij de vrouwen heerste May Kersten van kop tot staart. De Utrechtse kon al tijdens het fietsen genieten van haar titelprolongatie. Achter haar vond een spannende strijd plaats om de plaatsen twee en drie. Voormalig profwielrenster Saskia Elemans kon net als vorig jaar met deze eer gaan strijken, ze bleef net voor de Finse Riikka Kelja. Derde Nederlandse werd Tineke van den Berg, voor Sharon Zuydervliet die hiermee eerste neoseniore werd. Bij de junioren, die net als de vrouwen de helft van de afstanden van de
MANNEN
aflegden, gingen de titels naar Jorik van Egdom en Lindy van Anrooij. Op de kortste afstand, wat geen NK was, waren Luke Verburg en Shirin van Anrooij de sterksten.

 UITSLAGEN NK CROSS DUATHLON ALMERE 
MANNEN
 (8L-21MTB-4L) --------------- 1 Evert Scheltinga 1.31.26
 2 Pieter Rijnders BEL 1.31.42
 3 Geert Lauryssen BEL 1.32.39
 4 Arie de Jong 1.33.39
 5 Pim Molenaar 1.33.51
 6 Joost Christiaans 1.35.22 VROUWEN (4L-10MTB-2L) -------------- 1 May Kerstens 57.34
 2 Saskia Elemans 59.23
 3 Riikka Kelja FIN 59.37
 4 Tineke van den Berg 59.51

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Derek Haenen
Almeers Triathlon Circuit