Leanda Cave wint IM 70.3 Miami; Jan van Berkel tweede

MIAMI (USA) – [updated] – Twee weken na de Ironman van Kona plakte Leanda Cave zondag nog een fraai vervolg aan haar zege aldaar. In Miami zette ze de Ironman 70.3 wedstrijd naar haar hand en pakte ze voor de derde keer de winst in deze wedstrijd. Eerder won ze Miami al in 2010 en 2011. Achter haar werd Lisa Mensink vierde. Bij de MANNEN pakte Jan van Berkel de tweede plaats achter – wederom – Terenzo Bozzone.

De Britse was op geen van de onderdelen de snelste, maar aan de finish wel de meest constant presterende atlete. Landgenote Jodie Swallow leidde het veld na het zwemmen, maar Cave hoefde slechts 30 seconden toe te geven. Op de fiets nam ze de leiding. Alleen de Oostenrijkse Lisa Hütthaler kon haar tempo enigszins volgen, maar had op het zwemmen al te veel averij opgelopen om Cave nog op het lopen te bedreigen.

Bij de MANNEN leek de wedstrijd in Miami een reprise van de Ironman 70.3 in Galway. Bozzone en Van Berkel waren een groot deel van de wedstrijd wederom aan elkaar gewaagd. Maar dit keer viel de tweestrijd uit in het voordeel van de Nieuw-Zeelander. Van Berkel kwam in leidende positie van de fiets met Bozzone zo’n 15 seconden daarachter, maar Bozzone haalde Van Berkel al snel bij om in de eerste 10 kilometer zo’n twee minuten van hem weg te lopen. In de tweede helft snoepte Van Berkel nog wel wat van zijn achterstand af, maar dat was lang niet genoeg om nog terug in de buurt van Bozzone te komen. Daarachter kwam Horst Reichel nog gevaarlijk dichtbij, maar in de slotfase kon Van Berkel de Duitser op afstand houden.

Update 31-10: Na afloop van de wedstrijd ontstond nog de nodige commotie over het gedrag van de nummer twee in de wedstrijd bij de vrouwen, Lisa Hütthaler. Tijdens het fietsen heeft zij zich, zichtbaar voor diverse concurrentes (doch helaas niet gesignaleerd door wedstrijdofficials), langdurig laten gangmaken door haar landgenoot Andy Fuchs. Het ongenoegen na afloop was niet van de lucht.
Hütthäler is daarmee inmiddels een aardige historie van valsspelen aan het opbouwen. In 2008 werd ze geschorst vanwege een dopingovertreding. In die periode heeft ze ook een onderzoeker van het betreffende dopinglab getracht om te kopen om resultaten te verdoezelen. Ook liep er in dat jaar een onderzoek naar de omstandigheden rond de valpartij van Kate Allen in de World Cup van New Plymouth. Allen was Hütthalers enige concurrente voor de Spelen van Beijing, en men vermoedde opzet van de kant van Hütthaler.

 UITSLAGEN IRONMAN 70.3 MIAMI (USA) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Terenzo Bozzone NZL 3:42:17
 2 Jan Van Berkel 3:43:52
 3 Horst Reichel GER 3:44:14
 4 James Cunnama RSA 3:45:27
 5 Nila Frommhold GER 3:46:11 
VROUWEN ----------------------------
1 Leanda Cave GBR 4:07:27
 2 Lisa Hütthaler AUT 4:08:48
 3 Margaret Shapiro USA 4:09:47
 4 Lisa Mensink 4:14:04
 5 Corinne Abraham GBR 4:14:04

Bronnen / Links:
Ironman Live