Javier Gomez verrast bij XTERRA Worlds

Javier Gomez - XTERRA WK 2012

KAPALUA-MAUI (USA) – Javier Gomez is duidelijk in een winning streak. Vorige week verraste hij iedereen door in de eindsprint tegen alle verwachtingen in Jonathan Brownlee te verschalken in de Grand Final, en een week later deed hij dat nogmaals door in zijn eerste crosstriathlon alle cracks op hun eigen discipline te verslaan. Bij de vrouwen prolongeerde Lesley Paterson haar officieuze wereldtitel, maar ook daar waren ITU-atletes de verrassing van de dag. Barbara Riveros Diaz pakte de tweede plaats en Marie Rabie de derde.

Zoals vooraf verwacht won Gomez de wedstrijd dankzij zijn sterke zwem- en loopcapaciteiten. Hij kwam al met bijna anderhalve minuut voorsprong uit de Stille Oceaan en kon met ruim twee minuten marge op Conrad Stoltz aan het mountainbiken beginnen. Op dat onderdeel verraste hij zowel zichzelf als de rest van het veld. Lang bleef hij aan kop, om pas in de laatste kilometers te worden ingehaald door ‘the Caveman’. Deze had echter daarna weinig mogelijkheden meer om een goed gat tussen hem en Gomez te slaan. Met slechts 30 seconden voorsprong kon Stolz aan het lopen beginnen; te weinig om de Spanjaard van het lijf te kunnen houden. Al na anderhalve kilometer had Gomez Stoltz weer te pakken en kon daarna onbedreigd op de winst afstevenen. Daarachter had Josiah Middaugh met de snelste mountainbike-tijd van de dag zijn achterstand op Gomez van bijna vier minuten na het zwemmen nagenoeg geheel weg te werken. Zich eenmaal gezet aan het lopen wist Middaugh een moegestreden Stoltz nog naar plaats drie te verwijzen. En bijna was de Zuid-Afrikaanse viervoudig XTERRA-kampioen nog van het podium geduikeld, maar hij kon nog net de aanval van de Costa-Ricaan Leonardo Chacon pareren.

Bij de vrouwen liet Paterson er geen misverstand over bestaan dat haar winst van vorig jaar geen gelukje was. De regerend ITU crosstriathlon wereldkampioene moest echter wel een aardige inhaalrace maken om zover te komen. Rabie en Riveros-Diaz waren zoals vooraf verwacht de snelsten uit het water, maar op de mountainbike was de Britse ongenaakbaar. Al vroeg pakte ze de leiding, om deze vervolgens niet meer af te staan. Eenmaal begonnen aan het lopen had ze wellicht al voldoende marge om het wat rustiger aan te kunnen doen, maar ze trok toch hard door, met het oog op het loopvermogen van Riveros-Diaz. Het bleek niet echt nodig; de voormalig veldloopster liep met de beste looptijd van de dag bijna twee minuten verder weg van de Chileense, om met ruim vier minuten marge te finishen.

Opvallend was nog dat Gomez zijn wedstrijdvoorbereiding op het laatst nog verstoord werd door een plotselinge verhuizing. De avond ervoor moest hij vanwege een tsunamiwaarschuwing zijn gehuurde appartement gedwongen verlaten en een hoger gelegen onderkomen opzoeken. De tsunami bleef uiteindelijk uit.

 UITSLAGEN WK XTERRA TRIATHLON MAUI (USA) (1,5Z - 30MTB - 10L) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Javier Gomez ESP 2:26:54
 2 Josiah Middaugh USA 2:27:41
 3 Conrad Stoltz RSA 2:30:04
 4 Leonardo Chacon CRA 2:30:19
 5 Victor de Corral ESP 2:30:24
 6 Brent McMahon CAN 2:30:56
 7 Asa Shaw FRA 2:32:16
 8 Tim Don GBR 2:32:41
 9 Yeray Luxem BEL 2:33:10
 10 Olivier Marceau SUI 2:33:36 
VROUWEN ----------------------------
1 Lesley Paterson GBR 2:44:12
 2 Barbara Riveros-Diaz CHI 2:48:19
 3 Mari Rabie RSA 2:53:56
 4 Heather Jackson USA 2:54:13
 5 Jacqui Slack GBR 2:55:19
 6 Magali Tisseyre CAN 3:01:11
 7 Renata Bucher SUI 3:01:51
 8 Shonny Vanlandingham USA 3:02:24
 9 Helena Erbanova CZE 3:03:48
 10 Marion Lorblanchet FRA 3:04:21

Bronnen / Links:
XTERRA Planet