Eimert Venderbosch is triathlon niet verleerd

Rutbeektriathlon 2012 -TCTwente team relay wissel (foto: Marcel Meinema)ENSCHEDE – Begin jaren negentig vorige eeuw was Eimert Venderbosch de te kloppen triatleet in Nederland. Bijna vijftien jaar later, nu zijn kinderen de sport gaan beoefenen, pakt de Didammer de draad weer op. Met succes, want hij won vandaag de Rutbeek triathlon van Enschede. Venderbosch bleef Zwollenaar Han Peter Lucas liefst vijf minuten voor. Dorothé Vrieze won bij de vrouwen. De triathlon in en rond de Rutbeek was tevens de finale van de verenigingscompetitie, die werd gewonnen door de thuisploeg TC Twente, voor Aquapoldro uit Apeldoorn en Triami uit Deventer.

Op het thuisparcours lieten de jeugdleden zien stalen zenuwen te hebben. Stijn Jansen en Lisanne Wiggers trokken de overall winst naar zich toe en zetten daarmee de toon voor de dag. In navolging van de jeugd wisten TC Twente atleten Roland de Haan en Lynn Peters de Sprintafstand op hun naam te schrijven. Bij de heren was zelfs het gehele podium groen gekleurd door de tweede plek van Remco Siers en de derde van Ynze Keulstra.

Het laatste onderdeel meetellende voor het verenigingsklassement was de spectaculaire Team Relay. Dit leverde een echte strijd op tussen meerdere teams van TC Twente en De Dolfijn met diverse wisselingen aan de kop. Het team De Dolfijn Jong wist uiteindelijk met een sterke laatste inzet de race naar hun hand te zetten. TC Twente werd tweede en het Master team van De Dolfijn bleef de aanstormende TC Twente junioren nog net voor. Omdat de Dolfijn geen punten scoorde bij de jeugd en sprint triathlon was het echter voldoende voor TC Twente om het verenigingsklassement te winnen.

De oostelijke verenigingen Aquapoldro uit Apeldoorn en Triami uit Deventer zaten elkaar op de hielen in het klassement. Triami had meer maximale scores, maar Aquapoldro zat overal goed voorin en pakte daarmee net de tweede plaats. GVAV uit Groningen werd direct daarachter vierde, net voor TV Almere op plaats vijf.

 UITSLAGEN TRIATHLON ENSCHEDE (Olympische afstand) 
MANNEN
------------------------- 1 Eimert Venderbosch 1.53.43
2 Han Peter Lucas 1.58.44
3 Rob Woestenenk 2.00.02
4 Dirk-Jan de Jong 2.00.18
5 Willem Schreurs 2.00.35 VROUWEN
------------------------
1 Dorothé Vrieze 2.22.26
2 Renate Post 2.23.22
3 Rita de Jong 2.25.21
4 Esther Exterkate 2.27.35
5 Evelien Engbers 2.29.19

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Guido Gosselink
Rutbeek triathlon, Enschede