Astronaute doet mee aan Malibu triathlon in de ruimte

NASA-astronaute Suni Williams heeft als eerste mens in de ruimte meegedaan aan een triathlon. Ze was in het International Space Station (ISS) ‘op afstand’ deelnemer aan de Nautica Malibu Triathlon die dit weekend werd gehouden. Na 800 meter ‘zwemmen’, 29 kilometer fietsen en 6,4 kilometer hardlopen kwam ze na 1 uur, 48 minuten en 33 seconden over de finish in het ISS.

In het ruimtestation staan een loopband en een fiets. De triatlete werd met een harnas en riemen op haar plek gehouden, zodat ze niet weg kon zweven tijdens de oefeningen. Aangezien er in het ISS geen zwembad aanwezig is, moest daar iets anders op gevonden worden. Williams gebruikte daarvoor een apparaat waarmee de astronauten weerstandsoefeningen (zoals gewichtheffen) doen. De sportbegeleiders van de NASA hadden een programma voor haar samengesteld met oefeningen die een vergelijkbare spierbelasting hebben als zwemmen.

Bronnen / Links:
– NOS
Video op NASA