Richard de Groot prolongeert winst op Leiderdorpse halve

LEIDERDORP – [updated] – De zonovergoten triathlon van Leiderdorp werd zondagmiddag – net als vorig jaar – een prooi voor Richard de Groot. De man uit Schiedam was dit jaar twaalf tellen sneller dan in 2011 en overklaste tijdens het lopen zijn concurrenten. Bij de vrouwen was op grote afstand Irene Kinnegim te snel voor haar tegenstreefsters; na haar finish duurde het ruim een half uur eer de tweede vrouw, Tessa van Kesteren, over de meet kwam. Van Kesteren moest op het lopen afrekenen met Geke Venema, die zich echter niet meteen gewonnen gaf. Pas nadat de twee enkele keren van stuivertje gewisseld hadden om plaats twee, kon Venema het tempo van Van Kesteren niet volgen en moest op ruim twintig seconden genoegen nemen met plaats drie. Van Kesteren kon aan de meet niet geloven dat ze als tweede gefinishd was en was uitzinnig van vreugde.

Bij de
MANNEN
hadden nam De Groot samen met Stefan van der Pal, Frans van Heteren en de Belg Frederik van Crombrugge al tijdens het zwemmen ruim afstand van de rest van het veld. Van der Pal was als eerste uit het water van de Dwarswatering. Achter hen begon op de fiets echter de opmars van Wardie van Wouw, die uiteindelijk als tweede achter Van Crombrugge aan het lopen kon beginnen. Van der Pal volgde op driekwart minuut, De Groot volgde op zijn beurt daar weer driekwart minuut later op. Van Crombrugge moest vanwege een kuitblessure de wedstrijd verlaten, waarna De Groot in de afsluitende 20km de wedstrijd naar zich toe kon trekken.

Op de Olympische afstand ging de winst naar Carlo van den Bergh, die de wedstrijd over deze afstand maakte. Wel had hij lange tijd de hete adem van Hans Schaaper in zijn nek, maar dit keer kon Van den Bergh het karwei op het looponderdeel in zijn voordeel beslechten. Na het leidende tweetal bleef het een aantal minuten stil voordat Bert van Veen het podium compleet maakte. Bij de vrouwen ging de winst naar Liane van Egmond in een lange solorace. Pas een kwartier na haar kwam de tweede vrouw over de finish bij de Bloemerd.

Op de sprintafstand was junior Menno Koolhaas de man van de wedstrijd. Hij kwam ruim als eerste uit het water maar moest toezien dat op de fiets Niels Persoon en Sjoerd Botter over hem heen kwamen. Na een snelle wissel begon hij als tweede aan het lopen, en op het slotonderdeel kon hij Persoon ook weer snel achter zich laten. Christel la Faille was de snelste vrouw.

 UITSLAGEN TRIATHLON LEIDERDORP 
MANNEN
(MD)
------------------------
1 Richard de Groot 4:02:58
2 Wardie van Wouw 4:04:20
3 Stefan van der Pal 4:04:44 VROUWEN (MD) ----------------------- 1 Irene Kinnegim 4:31:32
2 Tessa van Kesteren 5:02:27
3 Geke Venema 5:02:49
MANNEN
(OD)
------------------------
1 Carlo van den Bergh 2:07:30
2 Hans Schaaper 2:07:46
3 Bert van Veen 2:10:06 VROUWEN (OD) ----------------------- 1 Liane van Edgmond 2:33:45
2 Melanie Mennes 2:46:47
3 Paulien Schokker 2:50:21
MANNEN
(SD)
------------------------
1 Menno Koolhaas 1:04:56
2 Niels Persoon 1:05:57
3 Sjoerd Botter 1:06:55 VROUWEN (SD) ----------------------- 1 Christel la Faille 1:21:28
3 Judith van der Kruk 1:24:50
3 Mieke Plaatzer 1:25:03

Bronnen / Links:
Triathlon Leiderdorp