OPROEP: Bizarre buitenlandse bepalingen gezocht

Dat het ITU-wedstrijdreglement diverse bepalingen bevat waarbij je soms je wenkbrauwen moet fronsen, is inmiddels bepaald geen verrassing (meer). Maar diverse nationale bonden hanteren soms nog andere buitenissige wedstrijdbepalingen waardoor je als argeloze Nederlandse triatleet bij een wedstrijd in het buitenland soms voor rare verrassingen kan komen te staan.

Om enkele voorbeelden te geven:

  • Twee clubgenoten van mij besloten spontaan een trainingsweek slash vakantie in Frankrijk af te sluiten met een wedstrijdje. Omdat ze het doen van de wedstrijd niet vooraf gepland hadden, hadden ze geen nummerband bij zich en kochten ze deze ter plaatse bij de wedstrijd. Dat was er zo eentje met twee drukknopen voor het bevestigen van het startnummer. Klaar. Dachten ze. Totdat ze door de Franse jury erop werden aangesproken dat het startnummer op tenminste drie plaatsen bevestigd dient te zijn. En extra speldjes hadden ze uiteraard niet meteen voorhanden…
  • Ook schijnt het in Duitsland verboden te zijn dat je je wetsuit niet alvast mag gaan uittrekken in het stuk tussen het uitkomen van het water en het ingaan van de wisselzone. Daar kwam Bert Flier in 2008 bij de Allgäu triathlon in Immenstadt op de harde manier achter. Ruim voor de omkleedtent zat zijn pak al op zijn enkels. In de laatste meters werd hij door een streng Duits jurylid gesommeerd om zijn pak aan te houden. Om zijn goede bedoelingen te tonen is hij ‘zaklopend’, met het wetsuit om de enkels, verder richting tent gesprongen. Het jurylid kreeg toen een golf van clementie over zich heen waarna hij toch het pak mocht uittrekken, ‘maar hij mocht het nooit meer doen’.

Nu het wedstrijdseizoen 2012 inmiddels ruim onderweg is en er ongetwijfeld een grote groep atleten is die dit jaar een buitenlandse wedstrijd heeft gedaan (hetzij als specifiek doel, hetzij als ‘meepikkertje’ tijdens vakantie of trainingsstage), en waarschijnlijk zijn er wel meer van dit soort grappige, bijzondere en/of ergerlijke verhalen. Daarom willen we jullie bij deze vragen naar jullie ervaringen met onbekende, vreemde, of zelfs bizarre buitenlandse wedstrijdbepalingen. Graag dus jullie wederwaardigheden en ergernissen naar info @ http://triathlon226.wbprg.pw (dus niet via de comments svp), dan maken wij daar een mooie bloemlezing van. We zijn benieuwd!