OPROEP: Bizarre buitenlandse bepalingen gezocht

Dat het ITU-wedstrijdreglement diverse bepalingen bevat waarbij je soms je wenkbrauwen moet fronsen, is inmiddels bepaald geen verrassing (meer). Maar diverse nationale bonden hanteren soms nog andere buitenissige wedstrijdbepalingen waardoor je als argeloze Nederlandse triatleet bij een wedstrijd in het buitenland soms voor rare verrassingen kan komen te staan.

Om enkele voorbeelden te geven:

 • Twee clubgenoten van mij besloten spontaan een trainingsweek slash vakantie in Frankrijk af te sluiten met een wedstrijdje. Omdat ze het doen van de wedstrijd niet vooraf gepland hadden, hadden ze geen nummerband bij zich en kochten ze deze ter plaatse bij de wedstrijd. Dat was er zo eentje met twee drukknopen voor het bevestigen van het startnummer. Klaar. Dachten ze. Totdat ze door de Franse jury erop werden aangesproken dat het startnummer op tenminste drie plaatsen bevestigd dient te zijn. En extra speldjes hadden ze uiteraard niet meteen voorhanden…
 • Ook schijnt het in Duitsland verboden te zijn dat je je wetsuit niet alvast mag gaan uittrekken in het stuk tussen het uitkomen van het water en het ingaan van de wisselzone. Daar kwam Bert Flier in 2008 bij de Allgäu triathlon in Immenstadt op de harde manier achter. Ruim voor de omkleedtent zat zijn pak al op zijn enkels. In de laatste meters werd hij door een streng Duits jurylid gesommeerd om zijn pak aan te houden. Om zijn goede bedoelingen te tonen is hij ‘zaklopend’, met het wetsuit om de enkels, verder richting tent gesprongen. Het jurylid kreeg toen een golf van clementie over zich heen waarna hij toch het pak mocht uittrekken, ‘maar hij mocht het nooit meer doen’.

 

Nu het wedstrijdseizoen 2012 inmiddels ruim onderweg is en er ongetwijfeld een grote groep atleten is die dit jaar een buitenlandse wedstrijd heeft gedaan (hetzij als specifiek doel, hetzij als ‘meepikkertje’ tijdens vakantie of trainingsstage), en waarschijnlijk zijn er wel meer van dit soort grappige, bijzondere en/of ergerlijke verhalen. Daarom willen we jullie bij deze vragen naar jullie ervaringen met onbekende, vreemde, of zelfs bizarre buitenlandse wedstrijdbepalingen. Graag dus jullie wederwaardigheden en ergernissen naar info @ triathlon226.nl (dus niet via de comments svp), dan maken wij daar een mooie bloemlezing van. We zijn benieuwd!

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

7 reacties

 1. Jeroen - 10 september 2012:

  Wetsuit regels in de USA: vanaf 78 Fahrenheit (25,6 gr Celsius) mag er in competitie niet met wetsuit gezwommen worden. Echter tot 84 Fahrenheit (28,9 Celsius) mag je wel met wetsuit starten maar buiten mededinging voor eventuele prijzen.

 2. Jeroen - 10 september 2012:

  Bij de nations triathlon in Washington geld de volgende bepaling voor inhalen: If you are not passing someone please stay to the right, and if you are passing someone you must yell ” passing” and give the overtaken bike a reasonable chance to move right. As the passer you own the responsibility to over take in a safe area.
  Deze regel wordt strikt gehanteerd ik heb een waarschuwing gekregen voor het inhalen van een deelnemer zonder ‘passing’ te schreeuwen ondanks dat de andere deelnemer goed rechts reed en ik er ruim langsheen kon

 3. Hans Geerts - 17 augustus 2012:

  @Peter: In de ITU-regels is het niet verboden om met je startnummer onder je wetsuit te starten. Hetzelfde geldt rond het uittrekken van het wetstuit; bij de ITU is dat niet verboden om dat meteen al te doen wanneer je het water uitkomt.

  Nederland wijkt op dit punt niet af van de algemene ITU-reglementen. De ons omringende landen dus wel.

 4. Peter - 17 augustus 2012:

  In het algemeen lijkt het erop dat NL afwijkt met zijn voorschriften. Laatste jaren wat wedstrijden in Belgie en Frankrijk gedaan: Vorig jaar in Antwerpen moest ik vlak voor de zwemstart mijn wetsuit afstropen, omdat ik eerlijk antwoordde op de vraag wat er daar onder mijn wetsuit zat nl. een nummer elastiek. Gevolg was dat het startschot klonk toen ik nog het water in moest. De scheidsrechter was wel zo vriendelijk om het elastiek voor mij op mijn fiets te hangen. Anders had ik terug naar het parc fermer gemoeten ( 300 meter) In het parc fermer hadden ze me al gemeld dat ik mijn compressie tubes niet onder mijn wetsuit aan mocht trekken. Uittrekken van het wetsuit mag ook in B en F tot aan de heupen, pas bij je fiets mag je hem helemaal uittrekken.

 5. Karin - 13 augustus 2012:

  Laatste voorbeeld werd afgelopen weekend in Wiesbaden duidelijk door de organisatie toegelicht in de briefing: wetsuit niet lager dan de heupen voordat je bij je omkleedpunt (kleedtent ofwel fiets) bent.

 6. Sander - 10 augustus 2012:

  Leuk initiatief! Ben benieuwd..

 7. Frank - 10 augustus 2012:

  Het eerste voorbeeld was ik bij aanwezig. Als tegenwicht gold gelukkig dat het pasje van mijn ziektekostenverzekering onder het oog van een streng kijkend jurylid in een boevenstreepjes outfit werd aangezien voor mijn NTB-licentie (ook niet meegenomen op vakantie). Dat dan weer wel.