Jonathan Brownlee na Olympisch brons eerste in Stockholm; Maaike Caelers tweede

STOCKHOLM (SWE) – [updated] – Terwijl broer Alistair nog nageniet van zijn in Londen behaalde Olympische titel, zette de winnaar van het brons Jonathan vandaag zijn wedstrijdseizoen voort met winst in de World Triathlon Series wedstrijd in Stockholm. In de Zweedse hoofdstad bleef de Brit Javier Gomez voor, die in Londen ook al zilver haalde tussen de twee broers in. Bij de vrouwen eindigde Maaike Caelers knap tweede achter de zilveren medaillewinnares Lisa Norden.

Nadat Richard Varga als vanouds als eerste uit het water kwam ontstond een kopgroep van elf, waarin ook de Nederlandse debutant Marco van der Stel zich bevond. Bij het lopen waren de ervaren triatleten meteen weg: Brownlee met slow-starter Gomez erachteraan. Met zeven seconden voorsprong bleef Brownlee de Spanjaard de baas. De Fransman Vincent Luis kwam in de slotfase nog voorbij de Rus Alexander Bryunkhankov. Van der Stel moest bij het lopen nog zijn meerdere erkennen in het elite-veld. Hij verloor zeventien plaatsen en finishte als 29e.

Bij de vrouwen ging de winst naar thuisfavoriete Lisa Norden, die samen met oud-wereldkampioene Emma Moffatt bij het zwemmen het pak aanvoerde. Caelers kwam pas als 42e uit het water op een halve minuut van de koploopsters. Haar wissel was razendsnel en dankzij het snelste fietsonderdeel, kwamen Caelers maar ook landgenotes Sarissa de Vries en Danne Boterenbrood in de grote kopgroep te zitten. Waar haar landgenotes het hoge tempo van met name Norden niet konden volgen, vloog Caelers over het parcours naar een tweede plaats. In de vierjarige geschiedenis van de WK-series was het niet eerder voorgekomen dat een Nederlandse triatleet zo kort eindigde. “Het zwemmen was een harde race, het blijft mijn zwakste onderdeel, dus moet ik er hard voor werken”, aldus de dolgelukkige bijna 22-jarige Limburgse. “Ik ben nog steeds geen snelle zwemmer, maar goed genoeg om het laatste deel van de kopgroep bij het fietsen te achterhalen. Ik wist dat ik goed kon lopen, dat liet ik eerder al zijn in Hongarije. Na de wissel voelden mijn benen weer goed, ik had de inhaalrace goed verwerkt en dat ik daarna nog zoveel atleten kon inhalen heeft me erg verrast.”
Caelers gaat net als de van een lichte blessure herstellende Klamer door in het Olympisch traject naar Rio.

Nederlands kampioene Danne Boterenbrood keerde met een negentiende plaats op fraaie wijze terug op het internationale podium. Door ziektes in het voorjaar liep zij te veel punten mis om zich te kwalificeren voor de Spelen, vorige week pakte Boterenbrood de draad weer op met de nationale titel in Veenendaal. Sarissa de Vries kwam als elfde uit het water, hield goed stand bij het fietsen maar viel terug bij het lopen. Ook De Vries gaat door tot Rio, Boterenbrood beraadt zich nog of ze de overstap maakt naar de langere afstanden.

Morgen komt Van der Stel uit op het WK team-relay. De triatleet uit Capelle aan de Ijssel liet vorige week het NK in Veenendaal lopen om goed te presteren op zijn eerste WK-series wedstrijd. In de wereldranking stijgt Van der Stel aanzienlijk. De 20-jarige atleet richt zijn pijlen op de Spelen in Rio.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON STOCKHOLM (SWE) (Sprint afstand) 
MANNEN

------------------------------
-- 1 Jonathan Brownlee GBR 54.24
2 Javier Gomez ESP 54.31
3 Vincent Luis FRA 54.35
4 Fernando Alarza ESP 54.36
5 Alexander Bryukhankov RUS 54.41
6 Sven Riederer SUI 55.00
7 Tony Moulai FRA 55.02
8 Alessandro Fabian ITA 55.15
9 Richard Varga SVK 55.21
10 Dan Wilson AUS 55.27 VROUWEN
------------------------------
- 1 Lisa Norden SWE 1.00.36
2 Maaike Caelers 1.00.45
3 Barbara Riveros Diaz CHL 1.00.55
4 Anne Haug GER 1.00.59
5 Erin Densham AUS 1.01.04
6 Non Stanford GBR 1.01.14
7 Ainhoa Murua ESP 1.01.17
8 Yuko Takahashi JAP 1.01.20
9 Alice Betto ITA 1.01.28
10 Rebecca Robisch GER 1.01.33

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union