Victor Del Corral de te kloppen man bij EK cross in Kijkduin

Bert Flier tijdens de Beach Challenge 2007 (foto: Wijnand van der Vet)

Bert Flier tijdens de Beach Challenge 2007 (foto: Wijnand van der Vet)

DEN HAAG – Komende zaterdag zullen de atleten van het offroad-werk zich zich opmaken voor het Europees Kampioenschap crosstriathlon. Na het EK crosstriathlon in 2008 op Ameland mag Nederland nu voor de tweede keer gastland zijn, met dit keer de Haagse badplaats Kijkduin als locatie. Dit EK geldt zelfs als opmaat voor het WK volgend jaar op dezelfde locatie. Dit jaar is de huizenhoog favoriet bij de elite
MANNEN
de Spaanse regerend Europees kampioen Victor Del Corral. Behalve bij de crosstriathlon is hij ook een wereldtopper op de lange afstand. Zijn overwinningen bij XTERRA France, de Ironman van Lanzarote en de triathlon van Alpe d’Huez laten er geen misverstand over bestaan dat hij de te kloppen man is.

Achter Del Corral is er een flinke groep kanshebbers op het podium. Daarbij moeten de kansen van de Belgen en Nederlanders hoog ingeschat worden. De specifieke vaardigheden en technische afstelling van de fiets die komt kijken bij “beachbiken” zijn vooral aan Belgen en Nederlanders goed toevertrouwd. Daarnaast hebben de Nederlanders als gevolg van meerdere trainingsstages in Kijkduin het voordeel van gedegen parcourskennis. Bij de Belgen is Kris Coddens de man in vorm en bij de Nederlanders zijn dat Evert Scheltinga en de Nederlands kampioen cross triathlon van vorig jaar Edo van de Meer. Beide
MANNEN
domineren ook bij de Nederlandse triathlons over de Olympische afstand over de weg. Maar ook Bert Flier en Rob Barel hebben in het verleden de wedstrijd in Kijkduin al eens op hun naam geschreven.

De Slowaak Peter Mosny, de Oostenrijks kampioen Michael Szymoniuk en de Russisch kampioen Sergey Yakovlev hebben bij internationale kampioenschappen al eens het podium gehaald. Daarmee zijn dat ook
MANNEN
die in Den Haag hoog kunnen eindigen.

Als gevolg van de wegens een blessure afgehaakte Francaise Marion Lorblanchet is de favorietenrol bij de vrouwen voor de de Tsjechische Helena Erbanova en de Oostenrijkse Carina Wasle. Wasle heeft tot op heden nog nooit een EK gemist en stond zelfs tweemaal (in 2007 en 2010) op de hoogste trede. Vorig jaar in Visegrad reikte ze tot brons. Dit jaar heeft ze inmiddels al vier podiumplaatsen tijdens de XTERRA World Tour behaald. De Tsjechische Helena Erbanova is een enorm talent en was vorig weekend winnares van XTERRA France. De Spaanse Helena Herrero is een belangrijke outsider.

Bij de Nederlandse vrouwen is Maud Golsteyn, getuige haar vierde plek bij XTERRA Italy in goede doen. Ook zijn er goede verwachtingen van Jip Veelenturf, de huidige wereldkampioene bij de junioren die dit jaar de overstap heeft gemaakt naar het grote werk.

Bronnen / Links:
Fortress Beach Challenge, Den Haag/Kijkduin