Erik-Simon Strijk en Corine Nelen oppermachtig in Amsterdam

AMSTERDAM – Vorig jaar was Amsterdam het strijdtoneel van het NK Olympische afstand en kwamen de toppers op het korte werk naar de hoofdstad, nu zonder NK regeerden de
MANNEN
en vrouwen van de lange afstand. Erik-Simon Strijk was na het zwemmen al niet meer te houden. Hij verwees Dirk Wijnalda en Martijn Boot naar de resterende podiumplaatsen. Strijk kwam kort na snelste zwemmer Rik Linssen uit het water en gaf op de fiets meteen vol gas. Wijnalda moest bij het zwemmen driekwart minuut toegeven, en zag op de fiets het gat naar Strijk alleen maar groeien. Met bijna twee minuten achterstand kon hij de loopschoenen aantrekken, maar was verder veroordeeld tot plaats twee. Opmerkelijk was wederom de opmars van Peter Res. Als veertigste uit het water fietste hij zichzelf naar de negende stek, om lopend verder op te rukken. In de laatste loopronde rekende hij nog Frans van Heteren in en zag zijn inhaalrace bekroond met een vierde plek.

Strijk, Wijnalda en Boot mogen volgende week opnieuw met elkaar duelleren, maar dan in de Limburgse heuvels rondom Stein. Strijk en ook de anderen hoefden weliswaar niet hard te knokken om hun posities, de omstandigheden maakten de Amsterdamse triathlon wel zwaar. “Een erg technisch parcours in de stad, met veel keren en draaien. Bovendien goed opletten met zo veel deelnemers en de wind waaide harder dan verwacht.” zo vatte winnaar Strijk samen.

Bij de vrouwen kon Corine Nelen na veel blessureleed eindelijk weer eens voluit gaan. Het resulteerde in de zege, maar vertrouwen voor Stein had ze nog niet. “Daar is de concurrentie sterker.” Die zal evenwel niet komen van Cora Vlot, de nummer twee in Amsterdam. Zij maakt zich op voor een zesde zege in haar regiowedstrijd Oud Gastel.

Op de achtste triathlon eerder op de dag was het een kop-staart zege van Diederik Scheltinga, net als Strijk van de Davilex brigade. Voor Scheltinga, wiens twee broers in het NK Sprint in Groningen als lid van een Eredivisie-team aan de start stonden, zag de korte wedstrijd eveneens als een mooie laatste test voor Stein en hoefde niet voluit te gaan om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met twee minuten marge op Wardie van Wouw begon hij aan het lopen. Van Wouw liep daar uiteindelijk nog een volle minuut vanaf. Bij de vrouwen won daar Yvonne Beumer.

 UITSLAGEN TRIATHLON AMSTERDAM (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Erik-Simon Strijk 1.55.01
2 Dirk Wijnalda 1.57.13
3 Martijn Boot 1.59.43
4 Peter Res 2.02.18
5 Frans van Heteren 2.02.45 M40
6 Juriaan Galavazi 2.04.08
7 Gosse Beerda 2.05.19 M40
8 Hans Schaaper 2.05.26 M40
9 Maikel Zuijderhoudt 2.05.40
10 Nico Verkade 2.06.28 M40
VROUWEN ----------------------------
1 Corine Nelen 2.14.03
2 Cora Vlot 2.18.33 V40
3 Linda van Wely 2.26.05 V40
4 Femke Visser 2.29.23
5 Mai Liem 2.32.24 V40
6 Concetta Pichierri 2.34.11 V40
7 Priscilla Moorman 2.38.20
8 Tessa Luning 2.41.36
9 Frerieke van Bree 2.45.07
10 Cilia Swinkels 2.47.44

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Triathlon Amsterdam Nieuw-West